BOZPforum.cz Magazín Logo

Stát nařídil povinné nošení ochranných prostředků dýchacích cest, ale…

Mohlo by vás také zajímat
19. 3. 2020
Ing. Vít Hofman

Správnost tohoto článku dokládá také vyjádření náměstka ministra zdravotnictví, Romana Prymuly, na úterním (24.03.2020) jednání Ústředního krizového štábu.

Usnesením vlády České Republiky ze dne 18. března 2020 č. 247 vláda zakazuje:

  • s účinností od 19. března 2020 od 00:00 hod. všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének.

Důležitý je poslední dovětek: “které brání šíření kapének.”

Bohužel většina laické veřejnosti nemá příliš informací a tak dochází k některým nežádoucím jevům:

  1. lidé v domnění, že plní požadavek usnesení vlády, nosí filtrační respirátory s výdechovým ventilkem;
  2. lidé nosí respirátory a roušky opakovaně, po dlouhou dobu.

Respirátory s výdechovým ventilkem

Výdechový ventilek na respirátorech je z prostého důvodu – chránit uživatele! Respirátory jsou primárně určeny a vyráběny k ochraně nositele před okolní atmosférou, ať už v ní jsou nebezpečné prachy, bakterie nebo viry. Kvalita ochrany, kterou respirátory poskytují, záleží na jejich třídě, do které se zařazují dle filtrační účinnosti (FFP1, FFP2 a FFP3).

Je samozřejmé, že filtrační respirátor klade při vdechu i výdechu odpor. Což je nepříjemné a řekněme i nežádoucí. Jednak se v respirátoru skutečně hůře dýchá, než normálně a dále, zejména při výdechu, dochází k ulpívání a srážení se vlhkosti na vnitřní straně respirátoru a rovněž je respirátor dechem zahříván.

Aby se negativní jevy spojené s výdechem omezily na minimum, je velká část respirátorů vybavena tzv. výdechovým ventilkem. Zjednodušeně řečeno, jde o zpětnou klapku, která je při nádechu těsně a spolehlivě uzavřena a při výdechu se otevře, aby vydechovaný “vzduch” mohl hladce uniknout ven!

To znamená, že v případě respirátorů s výdechovým ventilkem, není vydechovaný vzduch z velké části nijak filtrován a případné viry nejsou spolehlivě a dostatečně zachycovány. K určitému záchytu zcela jistě dojde, ale tento nelze považovat za dostatečný! Navíc se dá předpokládat, že vzhledem k relativně malým otvorům výdechových ventilků dochází ke zvýšení rychlosti proudění vydechovaného vzduchu a tím dost možná i ke zvýšení “doletu” vydechovaných částic!

Respirátory s výdechovým ventilkem by tedy neměly být považovány za ochranné prostředky ve smyslu usnesení vlády! Tyto respirátory kvalitně chrání jejich uživatele, ale jen minimálně chrání okolí před uživatelem!

Vždy si raději přečtěte návod výrobce k vašemu respirátoru. Z návodu přesně zjistíte, zda má váš respirátor výdechový ventilek!

Respirátor s výdechovým ventilkem – pohled na vnitřní stranu!

Pohled na výdechový ventilek z vnější strany respirátoru

Kvalitní respirátor třídy FFP3 Aura s výdechovým ventilkem se systémem COOL

Výdechový ventilek se systémem COOL z vnitřní strany.

Nezapomínejte také na skutečnost, že dle předpisů bezpečnosti a ochrany zdraví při práci platí, že při práci s respirátorem musí být nejméně 1 x 2 hodiny poskytnuta 10 min dlouhá bezpečnostní přestávka, kdy je možno respirátor odložit. Určitě tedy ochranu dýchacích cest nenoste v kuse, déle, než 2 hodiny!

Existuje řešení?

Domnívám se, že řešení může být prosté. Zalepit z vnitřní části výdechový ventilek. K tomu by měla postačovat kvalitní lepící páska, která odolá zvýšené teplotě a vlhkosti. Jak se však v takovém respirátoru, který k tomu není určen bude dýchat a jak dlouho zvýšené vlhkosti odolá, si netroufnu odhadnout.

Nepřevařená rouška či opakovaně a dlouhodobě používaný respirátor

Dalším nešvarem je, že lidé respirátory používají dlouhodobě, opakovaně a roušky si nepřevařují.

Jak bylo výše popsáno, při výdechu se na vnitřní straně roušky či respirátoru sráží vlhkost a výdechem se prostředek zahřívá. Tím se zakládá ideální prostředí pro množení se bakterií. Osoba, která tedy opakovaně a dlouhodobě nosí respirátor či nepřevařuje svou ochrannou roušku, se tak vystavuje vzniku potíží s tímto spojených. Může si tak zadělat na bakteriální infekci dýchacích cest. A následně k této infekci onemocnět ještě nemocí COVID-19 asi nebude úplně ideální.

Většina respirátorů má dle výrobců jedno nebo více z následujících omezení pro použití:

  • doba použití maximálně 8 hodin;
  • jednorázové použití (tj. pokud jednou projdete infekčním prostředím, znovu byste respirátor již použít neměli);
  • pokud dojde k podstatnému zvýšení dýchacího odporu;
  • pokud respirátor navlhne.

Navlhnutí může být pro respirátor či roušku fatální. Vlhkostí dojde k vymizení odchytu částic pomocí elektrostatického náboje a prostředku tak razantně klesá účinnost!

Závěr

Myslete na své zdraví, převařujte si roušky nebo měňte respirátory!

Myslete na zdraví ostatních! Nebuďte sobci a nenoste respirátory s výdechovými ventilky!

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 3

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram