BOZPforum.cz Magazín Logo

Rady pro vlastníky VZT jednotek

Mohlo by vás také zajímat
16. 4. 2020
Ing. Martin Rozínek

Zvyšte ventilaci

  • Zvyšte ventilaci venkovního vzduchu pro rozpuštění aerosolů ve vnitřním vzduchu.
  • Centrální systémy HVAC (systém pro větrání, chlazení a topení) s recirkulačním zařízením by měly být provozovány pouze při využití plného venkovního (čerstvého) vzduchu. Je nepravděpodobné, že by byl venkovní vzduch znečištěn. Máme štěstí, že Evropa opouští topnou sezónu a dosud nedosáhla velkých požadavků na chlazení.
  • Vypněte systémy rekuperace tepla (včetně všech systémů), kde se potenciálně kontaminované povrchy odváděného vzduchu kontaminují v proudu přiváděného vzduchu.
  • Zkontrolujte, zda jsou tlakové poměry v rekuperační / recirkulační sekci správné, aby nedošlo k úniku potenciálně kontaminovaného odpadního vzduchu do proudu přiváděného vzduchu.
  • V nemechanicky větraných budovách otevírejte okna a / nebo dveře, abyste vytvořili „průvan“ ze slunné / větrné strany budovy a / nebo místnosti na stinnou / chladnější stranu budovy.

Pozor na recirkulaci

  • Vyvarujte se recirkulace vzduchu v místnosti běžnými ventilátory apod. Nezapomeňte, že kapénky ve vzduchu (<0,5 µm) mohou zůstat ve vzduchu po dlouhou dobu, zatímco velké kapénky (> 10 µm – typické produkty kašle nebo kýchání) obvykle rychle padají na povrch.
  • Výměna venkovních vzduchových filtrů není sama o sobě nutná, protože vnější vzduch pravděpodobně nebude významným zdrojem koronavirů. Filtry by však měly být vyměňovány podle běžných plánů údržby, aby se zajistily normální objemy proudění ventilačního vzduchu a aby se předešlo přetížení a „úniku nečistot“.
  • Při výměně filtrů je obzvláště důležitá správná hygiena – likvidace a použití OOPP.  

Čištění a dezinfekce vzduchotechniky

  • Viry, na rozdíl od bakterií a hub, nemohou prospívat (tj. množit se) mimo tělo živého organismu. Existuje nejistota ohledně toho, jak dlouho mohou virové fragmenty zůstat aktivní a infekční na různých površích – vědci odhadují přibližnou dobu od několika hodin u textilu až po maximálně 10 dní na oceli a skle. Pokud je nutné provozovat potenciálně kontaminované systémy koronavirem nebo je uvést do provozu během krátkých časových období (řekněme <10 dnů), musí být vyčištěny a vydezinfikovány.  
  • Čištění VZT kanálů samo o sobě nestačí k zamezení šíření virů v prostorách budovy. Systémy VZT však mohou sloužit k rychlému přenosu aktivních virových fragmentů. Nutností proto je, tyto systémy čistit a dezinfikovat. Čištění je důležité také proto, aby systémy HVAC fungovaly tak, jak jsou navrženy a nebyla omezena rychlost proudění vzduchu, čímž by došlo ke snížení efektivity při odvětrání budovy.  

Jak vzuchotechniku čistit a dezinfikovat?

  • Při čištění je vždy nutné dbát opatrnosti a počítat s možnou kontaminací HEPA filtrace extraktoru a jiných částí, jimiž prochází odpadní vzduch. Při čištění je nutné používat kvalitní OOPP.
  • Dezinfekce znečištěných povrchů HVAC prováděná bez fyzického čištění, není dostatečně účinná a nedokáže zaručit odstranění virových rizik.  
  • Používané dezinfekční přípravky musejí být řádně zvoleny, aby proti virům byly účinné. V případě, kdy čištění provádí dodavatelská firma, tato musí klienta řádně seznámit s použitými dezinfekčními přípravky a jejich možnými negativními účinky na zdraví. Musí být společně navržen postup prací tak, aby osoby v budově nebyly ohroženy na zdraví. Ideální je provádět čištění v mimoprovozní době.
  • Neúspěšná či nedůkladná dezinfekce může být za mnoha okolností více nebezpečná, než dezinfekce žádná! Při dezinfekci je třeba věnovat velkou pozornost tomu, aby nedošlo k poškození zdraví zaměstnanců, kteří dezinfekci provádějí, ale ani dalších osob, které se v budově vyskytují.
  • Při dezinfekci musí být prioritní vždy zdraví člověka. Levné dezinfekční prostředky mohou být pro zdraví více škodlivé. Při dezinfekci potrubí HVAC biocidními přípravy, by měly být upřednostněny ty, které nevyžadují oplachování. Právě úniky oplachové vody mohou způsobovat problémy a zdravotní rizika. I z těchto důvodů se často používají oxidační produkty, jako je např. stabilizovaný oxid chloričitý nebo peroxid vodíku. Tyto se neškodně rozkládají. Další možností je využití přípravků na bázi alkoholu, které se zase odpařují. Zde je ovšem nutno eliminovat další rizika, jako je např. riziko požáru, výbuchu nebo koroze částí zařízení. Při aplikaci musejí být ohrožené prostory bez přítomnosti osob. Ideální je tyto přípravky aplikovat pomocí aerosolových generátorů, které zajistí jemné rozprášení aerosolu. Tím se dosáhne kvalitnějšího smáčení povrchu.

Zjistěte více informací o způsobech, možnostech a metodách čištění.

Ing. Martin Rozínek
Expert na hygienu VZT systémů, jednatel společnosti Eco-stations s.r.o.

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram