BOZPforum.cz Magazín Logo

Jak se s normami pracuje? Reálně dost blbě. Proč? Protože i přes nemalé poplatky chybí uživatelská podpora a vývoj systému se zastavil snad desítky let zpět!
Spousta profesí pro výkon své práce potřebuje pracovat s technickými normami, především ČSN. Některé normy jsou přímo závazné a je potřeba je v praxi respektovat. Zcela ignorovat nelze ani normy nezávazné. Sice je respektovat “nemusíme”, ale osoba, která nezávaznou normu nedodrží, se v případě vzniku škody může dostat do problémů. Obecně se dá totiž říct, že nezávazné normy je nutné brát jako minimální požadavky a jejich případné neplnění umět vždy velmi dobře zdůvodnit.

Jak se k normám dostat?

V současné době existuje pět možných cest, jak se k normám dostat (znáte-li další, napište do komentářů pod článek):

  1. Zakoupení tištěné verze normy přes některý z komerčních subjektů (např. https://shop.normy.biz/).
  2. Registrací a uhrazením poplatku u České agentury pro standardizaci (https://csnonline.agentura-cas.cz/)
  3. Registrací u České agentury pro standardizaci na portále pro sponzorovaný přístup k ČSN (https://sponzorpristup.agentura-cas.cz/).
  4. Přístupem přes veřejnou knihovnu.
  5. Nelegální cestou.

1. Tištěné verze norem

Tištěné verze norem mohou být skvělou volbou pro osoby, které potřebují dočasně pracovat s jednou nebo několika málo normami. Pro ostatní uživatele tato možnost postrádá smysl, protože:

  • normy jsou poměrně drahé (od cca 100 Kč do tisíce Kč za normu);
  • normy se průběžně novelizují, tj. tištěná verze může zastarat.

2. Registrace do placeného systému ČAS

V praxi dnes asi nejvyužívanější možnost. Nejprve je nutné provést registraci a uhradit poplatek. Jaké jsou ceny za přístup k normám, na webu https://csnonline.agentura-cas.cz/ zjistíte až po dlouhém hledání, nejdříve však poté, co si najdete nějakou lupu, protože písmo webu je opravdu hodně malé a na hraně čitelnosti.

Už toto je první indicie ke zjištění, že s tímto webem a systémem vás úsměv na tváři rozhodně nečeká!

Trochu vám pomůžu, ceník za přístup naleznete logicky pod registrací nového uživatele.

Ceny jsou následující:

Všimněte si, že můžete platit i kartou, což je jedna z mála pozitivních vlastností celého systému.

Po registraci, uhrazení poplatku a přihlášení se, máte konečně přístup k normám. A nebo ne? Ne, nemáte. Normy si ze systému stahujete ve formátu Portable Document Format (PDF) a jelikož jsou PDF soubory “zabezpečeny”, pak musíte doinstalovat doplněk – plugIn pro Adobe Reader s názvem FileOpen.

Ano – slyšíte správně. Zapomeňte na to, že byste ČSN otevřeli bez komerčního Adobe Readeru! Jedete-li např. na vlně OpenSource systémů, máte smůlu.

V případě, že používáte systém iOS, potřebujete stáhnout prohlížeč FileOpen Viewer. Že takový balast v novém MACu či iPhone nechcete? Máte smůlu!

Chcete-li přístup na zařízení s Androidem, máte pro jistotu smůlu úplně. Berte to ale z té lepší stránky. Nemusíte si do telefonu instalovat nějaký balast.

Co se týče uživatelů s operačním systémem Linux a Macintosh, provozovatel tvrdí, že by mělo s doplňkem FileOpen vše fungovat, ale funkčnost negarantuje. Osobně jsem testoval na Linuxu a po rozumné době nerozchodil. Stejně dopadli i někteří kolegové.

A teď pozor. Pokud máte smůlu a patříte mezi výjimky, kteří mají “nějakou verzi windows” – tak mně to bylo řečeno provozovatelem, pak musíte doplněk FileOpen instalovat po každém vypnutí nebo restartování operačního systému, jinak normu neotevřete. Já mám tu smůlu / štěstí, že mám tuto výjimečnou verzi windows hned na dvou PC.

Další nedostatky systému

  • Web není responzivní, tedy nepoužívá se příjemně na mobilních zařízeních.
  • Web je uživatelsky nedotažený a neodladěný (tzv. UX webu je na bodu mrazu). Kdo s webem chvíli pracuje, pochopí, že mu snad každým krokem práci znepříjemňuje.
  • Chybí fulltextové vyhledávání mezi normami. Tj. nelze, jako v moderních systémech, vyhledat např. “ochranné zábradlí”, kdy výsledkem hledání budou všechny normy, které obsahují slovní spojení: “ochranné zábradlí.” A to je, zejména s ohledem na obrovský počet norem, docela zásadní problém.
  • Spousta norem je pouze v angličtině. Toto je problém i pro osoby mluvící anglicky, protože jedna věc je umět jazyk a druhá věc je umět správně přeložit a pochopit význam technických výrazů.
  • Spousta norem je pouze v “naskenované podobě”. Tj. PDF soubor není tvořen čistými textovými řetězci, ale pouze jednolitým “obrázkem.” Co to pro uživatele znamená? Zejména dvě věci. Norma je špatně čitelná a v normě nelze fulltextově vyhledávat. Tj. nemůžete prohledat text normy a najít konkrétní slovo!
  • Normy otevřete pouze v případě, že je váš “počítač” online – připojen k internetu.
  • Normy otevřete pouze na dvou zařízeních a teď pozor, která používáte pouze a výhradně vy! Chcete normy používat na domácím PC, na který má přístup např. váš manžel / manželka nebo děti? Na to zapomeňte, protože se tím dopustíte porušení zásad provozovatele!
    Používáte-li tři zařízení, např. PC, telefon a notebook, také máte smůlu, přestože platíte.
  • Následuje detail, ale přesto jej zmíním, protože mně dost otravuje život s ČSN. Normy v PDF se vám do zařízení ukládají pod nepochopitelným názvem, např. 30568.pdf, namísto např. CSN_69-0012.pdf. Pokud si je ihned nepřejmenujete a to zabírá poměrně dost času, těžko se pak mezi desítkami stažených souborů hledá ten pravý.

To bylo shrnutí jen největších problémů současného systému, který, jakoby zaspal desítky let v čase. Člověk by očekával, že za ty poplatky obdrží službu hodnu dnešní doby. Bohužel tomu tak není a tak se používání ČSN online stává někdy až noční můrou.

Úryvek z PDF souboru normy ČSN 69 0012 – naskenovaný text bez možnosti vyhledávání

3. Registrace do sponzorovaného systému ČAS

Zjednodušeně řečeno, jednotlivá ministerstva, pod které konkrétní normy spadají, poplatky hradí za vás. Vy se tedy jen musíte registrovat (Ano. Skutečně jde o samostatný systém, který nepochopitelně není nijak propojen se systémem pro placený přístup, i přesto však vypadá jako jeho kopie – nenechte se tedy zmást – https://sponzorpristup.agentura-cas.cz/).

Vše funguje prakticky totožně, jako systém s placeným přístupem. Je zde asi jen jeden, pro uživatele zásadní rozdíl.

Nejsou zde normy! Tedy jsou, ale je jich zde tak málo, že je to vlastně celé úplně k ničemu.

Pokud potřebujete jednu, dvě nebo zkrátka jen pár konkrétních norem a nemáte placený přístup, rozhodně se vyplatí sem zavítat a zkusit své štěstí.
Avšak pro osoby, které potřebují pracovat s desítkami nebo i stovkami norem, sponzorovaný přístup opravdu není.

4. Přístup přes veřejnou knihovnu

Veřejné knihovny mají možnost si za poplatek 10 000 Kč rok, zakoupit přístup k normám. Kolik takových knihoven existuje a co svým návštěvníkům nabízejí, však nevím.

Nikdy jsem tuto možnost nevyužil. Předpokládám, že bude možný pouze náhled norem a že půjde zejména o knihovny vysokých škol nebo větších měst. Máte s přístupem k normám přes knihovnu zkušenost? Podělte se do komentářů.

5. Nelegální cesta

Asi netřeba nějak rozebírat. Každopádně mám pocit, že je v praxi využívána mnohem častěji, než by asi bylo žádoucí.

A možné cesty ke zlepšení?

Opustit systém zabezpečených PDF. To je asi hlavní a nejdůležitější úkol. Proč? Protože tím odpadne opravdu velká spousta výše popsaných problémů, např. nutnost používat komerční software. A také proto, protože je to vlastně zbytečné.

Přestože nejsem žádný hacker, zabezpečené PDF převést do běžného nezabezpečeného PDF a to včetně odstranění záhlaví s “identifikací uživatele” je otázkou chvilky. A každý, kdo trochu umí s PC a umí používat google.com, to zvládne také.

Zde je ale otázka, proč to dělat?

Poskytovat takto někomu normy a riskovat tím případné vysoké sankce nebo dost možná i trestní odpovědnost? To asi ne. Zdarma je to nesmysl a snažit se takto vydělat je také nesmysl. Šlo by defakto o pár korun. Prodávat normy za vyšší ceny nedává smysl případnému kupujícímu, který by si raději mohl zaplatit přístup. A prodávat normy za nízké ceny zase nedává smysl případnému prodávajícímu, kterému by to jen s těží vykompenzovalo čas a riziko. Za mě je tedy toto zabezpečení zcela zbytečné a jen nesmyslně zatěžuje koncové uživatele!

Ideální by byla forma obdobná např. službě zakonyprolidi.cz.
Tedy texty norem přímo v HTML souborech s možností stažení do PDF. Tím by se snadno vyřešila dostupnost skrze všechna moderní zařízení a systémy a zejména, vyřešil by se také za mě největší problém, kterým je absence fulltextového vyhledávání mezi normami. Rovněž by bylo mnohem snadnější využívat moderní nástroje pro automatické překlady.

Přístup by mohl být ověřován např. přes eIdentitu, ideálně v kombinaci s datovou schránkou.

Netrestat všechny uživatele zbytečnými nároky, ale pouze dohledávat případně šířený nelegální obsah a tvrdě trestat jeho šiřitele.

Nezbývá než doufat, že se systém ČSN online v brzké době dostane do 21. století.

A co vy? Jak se vám ČSN online používají?

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 4.9 / 5. Počet hodnotících: 8

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
3
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram