BOZPforum.cz Magazín Logo

Význam žlutých zkřížených čar na vozovce

Vaše otázka

K čemu přesně slouží žluté kříže na vozovce?
Někdy jsou umístěny naprosto nepochopitelně uprostřed ničeho.

Děkuji za odpověď.

Naše odpověď

Žlutými kříži pravděpodobně máte na mysli vodorovnou dopravní značku V 12b: Žluté zkřížené čáry.

Tato značka vyznačuje plochu, na kterou nesmí řidič vjet, pokud je za touto plochou taková dopravní situace, že by byl nucen zastavit vozidlo na vyznačené ploše.

Často se tato značka umísťuje před výjezd vozidel IZS, ale také k autobusovým zastávkám, aby autobus mohl pohodlně ze zastávky přes zkřížené čáry najet až např. do levého odbočovacího jízdního pruhu. Tato situace je dobře patrná např. v centru Zlína, v ulici Štefánikova, viz foto:

Zdroj fotografie: mapy.cz

 

Žluté zkřížené čáry se dále často umísťují před křižovatky řízené semafory, aby vozidla přijíždějící na křižovatku z vedlejší silnice mohla i přes stojící kolonu pokračovat v jízdě volným směrem, viz situace na následujících fotografiích:

Zdroj fotografie: mapy.cz

Zdroj fotografie: mapy.cz

 

Při jízdě je třeba plně věnovat pozornost řízení, sledovat provoz před sebou a vnímat i toto dopravní značení. Pokud na žlutých zkřížených čarách zůstanete stát a nebudete moci pokračovat, dle možností zkuste couvnout. Není-li to možné, v lepším případě se nic nestane, v trochu horším někoho omezíte a v tom nejhorším zabráníte např. výjezdu složek IZS, takže můžete zapříčinit i dost velké neštěstí!

Řidič na fotografii omezuje výjezd vozidlům IZS.

 

Související právní a ostatní předpisy
Odpověděl vám:
Ing. Vít Hofman | SAW, specialista BOZP a PO

Máte také otázku? 
zeptejte se!

Informace pro tazatele

Zajímá nebo trápí vás cokoliv ohledně bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nebo požární ochrany? Neváhejte se zeptat!
Na všechny vaše otázky se pokusíme co nejdříve, odborně a srozumitelně odpovědět. 
Pravděpodobně se nám to však nepodaří v případě všech otázek, zejména těch otázek, kdy by odpověď na ně byla příliš náročná nebo mimo naši odbornost.

Na otázky odpovídáme zdarma, proto na nás, prosím, netlačte.

Odpověď na vaši otázku bude zveřejněna zde na webu, v sekci Poradna BOZP a PO.

Líbí se vám naše odpověď na vaši otázku? Pomohli jsme vám? Chcete nás podpořit? Zvažte, zda nám nekoupit poděkování ve výšky, kterou uznáte za odpovídající. Děkujeme!

Váš názor nás zajímá

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubble
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram