BOZPforum.cz Magazín Logo

Proč upřednostnit BOZPforum.cz před Facebookem?

Mohlo by vás také zajímat
10. 11. 2018
Ing. Vít Hofman
Témata:
Štítky:

Možná si někteří říkáte, že jsem se zbláznil. Že jsem naivní a v dnešní době sociálních sítí, zejména Facebook a LinkedIn, jsem se rozhodl založit klasické “oldschool” diskusní fórum. A možná máte pravdu.

Já mám však pro založení klasického fóra několik důvodů, které vám dále přiblížím. A pokud pro mě můžete alespoň něco udělat, zkuste se nad nimi prosím zamyslet. Možná Vás přesvědčím, že využívat BOZPforum.cz může být oproti facebook skupinám výhodnou.

  • Nic Vám neunikne! Diskusní fórum má jednu obrovskou výhodu. Jakmile se přihlásíte, jste upozorněni a můžete si snadno zobrazit všechny nepřečtené příspěvky a komentáře. Naproti tomu u skupin na sociálních sítích je standardem, že Vám tak polovina diskuse unikne mezi prsty. A pokud ji chcete dohledat, zabere Vám to velkou spoustu času. Ano, i toto je cíl sociálních sítí – nutit jejich uživatele na nich trávit co možná nejvíce času.
  • Odběr příspěvků a odpovědí. Je pro Vás některé téma opravdu velmi důležité a rozhodně nechcete, aby Vám jakákoliv změna v diskusi unikla? Jednoduše se můžete přihlásit k odběru. Pokud někdo napíše k tématu komentář, ihned Vám přijde avízo o něm emailem. Stejně tak se můžete přihlásit k odběru všech nových témat.
  • Přehlednost. Diskusní fórum může být snadno děleno. Každá oblast bezpečnosti tak může získat vlastní diskusní prostor. Orientace ve fóru a diskusích je tak mnohem lepší, než u sociálních sítí. Tam je zkrátka páté před deváté. Vše pod sebou. Navíc starší příspěvky občas přeskočí novější a naopak. Pořadí se tak neustále mění. To u BOZPForum.cz nehrozí.
  • S přehledností souvisí i formátování textu. Ano – konečně! BOZPForum.cz umožňuje poměrně pokročilé formátování textu příspěvků i komentářů. Velikost textu, tučné, kurzíva, podtržené, odrážky a číslování, oddělovače, zarovnání, citace a mnohé další – na facebooku neřešitelný problém, na BOZPForum.cz standard.  Příspěvky se tak stávají mnohem srozumitelnější, přehlednější. Toto je v současné době velký problém Facebooku, kdy je spousta příspěvků jen jednolitým textem, bez zalomených řádků, zvýrazněných pasáží např. tučným písmem apod.
  • Vyhledávání a dohledávání. Chcete na sociálních sítích, v diskusi dohledat několik týdnů či měsíců starou informaci? Tak to tedy hodně štěstí. Vyhledávání na BOZPForum.cz je snadné, přehledné a hlavně – velmi funkční. Každý nový příspěvek navíc může být označen tzv. značkami (tagy), které ještě lépe pomohou při jeho vyhledávání. Značky může přidávat přímo zakladatel příspěvku, ale může je editovat i moderátor či admin. To zaručí, že značky budou skutečně reflektovat daný příspěvek.
  • Zaujala Vás odbornost některého z členů fóra? Rádi byste si od něj přečetli více odpovědí a příspěvků? Není problém. Každý člen má svůj profil a u něj vidíte jeho aktivitu. Snadno tak dohledáte i dřívější příspěvky a odpovědi konkrétního člena. Toto u sociálních skupin rozhodně není snadné.
  • Anonymita vs. odbornost. Není to zárukou kvality, ale. BOZPForum.cz hodnotí své členy dle aktivity. Čím aktivnější člen, tím vyšší hodnocení. Snadno tak poznáte, že se bavíte s někým, kdo se aktivně zapojuje do diskusí a dost pravděpodobně tak má do nich co přinést nebo že jde o úplného nováčka na fóru.
  • Otevřenost a současně uzavřenost. Sociální skupiny na Facebooku či LinkedIn jsou buď otevřené (pro kohokoliv) nebo uzavřené (jen pro osoby, které schválí správce). Může tak vzniknout např. veřejná skupina k bezpečnosti práce, ve které budou jak odborně způsobilé osoby, tak i zaměstnavatelé či zaměstnanci. Nebo může vzniknout uzavřená skupina, např. jen pro odborně způsobilé osoby. Díky BOZPForum.cz ale může vzniknout jedna obrovská skupina všech uživatelů. Každý nově vytvořený příspěvek může být snadno označen: “Pouze pro OZO.” Odborníci tak mohou bez problémů řešit své problémy, často citlivá témata, mezi sebou a veřejnost tyto příspěvky neuvidí. Současně ale mohou pomáhat, radit či prostě diskutovat s veřejností nad jejich problémy. To znamená, že může vzniknout jedna velká komunita lidí se zájmem o bezpečnost.
  • BOZPForum.cz znamená, že nemusíte být na Facebooku ani jiných sociálních sítích. Jedná se o prostý web. K diskusi postačí uvést Vaše jméno a “nějakou” emailovou adresu. Pokud tedy máte k sociálním sítím odpor nebo např. v práci máte Facebook zablokovaný, je toto řešení pro Vás.

  • Facebook skupiny patří Facebooku. LinkedIn skupiny patří LinkedInu. Tj. nepatří ani správci a ani členům. A pokud se je majitel rozhodne ukončit, uzavřít či smazat? Nikdo mu v tom nemůže zabránit. Říkáte si, že jsem paranoidní? Možná ne tak docela. K bezpečnosti a ochraně zdraví při práci patří různá témata, jako jsou např. nebezpečné chemické látky, biologické činitele nebo např. pracovní úrazy, požáry či výbuchy. Vše navíc může být pro oživení diskuse doplněno názornými fotografiemi či dokonce videi. Tyto mohou obsahovat značné násilí. Vše toto může být majitelem (např. Facebook) vyhodnoceno jako potencionálně závadný obsah. Myslíte si, že obsah prověřují lidé? Odborníci na bezpečnost? Nene. Ověřování je automatické, pomocí robotů. Lidé se k prověření dostanou možná tak ve druhé či třetí fázi. To už ale pro malou skupinu (do 1000 členů), může být pozdě. Facebook i LinkedIn jsou celosvětové molochy. Pro ně nemusí česká diskusní skupina o řádově stovkách členů nic znamenat. Já se tohoto dočkat nechci, a co vy?
  •  

Výhod je ještě víc. Ale další si nechám až do budoucna, jako milé překvapení pro členy BOZPForum.cz. Doufám, že pokud jsem Vás přímo nepřesvědčil, tak jsem Vás alespoň trochu nahlodal a účast v BOZPForum.cz zvážíte a nejlépe i zkusíte. Nic za to nedáte.   Děkuji, Ing. Vít Hofman zakladatel fóra.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram