BOZPforum.cz Magazín Logo
Rating videa:
INFORMACE! TOTO VIDEO NEOBSAHUJE NÁSILNÉ A JINAK NEVHODNÉ ZÁBĚRY.
Video je zde umístěno čistě z důvodu prevence a pro vzdělávací účely.
Zašlete nám informace o vlastním úrazuPodpořte nás zakoupením poděkování

Informace k videu

Počet zhlédnutí videa: 2466
Hodnocení videa: 5 / 5*

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 2

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

dALŠÍ INFORMACE K VIDEU

Když jsme vcházeli do jednoho z klasických, českých obchodních center, u vstupu jsme si všimli tabulky informující o přítomnosti automatického externího defibrilátoru (AED). Kromě oné tabulky však po AED nebylo žádné stopy. Rozhodli jsme se tedy, že tento přístroj určený k záchraně životů, najdeme.

Pátrání začíná

Zeptali jsme se prodávajících v pár menších obchůdcích – nějaký textil, kosmetika, elektronika. Nikdo nic nevěděl. Někteří dokonce po naší otázce: “Kde je AED?” nahodili takový výraz v obličeji, ze kterého nám bylo hned jasné, že dotázaný ani netuší, co to AED je, natož pak, kde je.

Nakonec jsme narazili v centrální části vestibulu na stánek s informacemi. Tento stánek byl opět označen tabulkou “AED”. Dotázali jsme se tedy paní, která ve stánku obsluhovala a podávala informace, zda má AED u sebe. Chvíli přemýšlela, pak ale řekla, že ne. Že AED nemá a že bude pravděpodobně v patře na správě centra.

Kiosek infocentra s tabulkou AED
Kiosek infocentra s tabulkou AED

Šli jsme tedy do patra. Tam bylo situováno i multikino. Využili jsme tedy šance a zeptali se přímo v kině, zda nás k AED nasměrují. Předpokládali jsme, že obsluha provozovatele, který shromažďuje větší počty osob, by tuto informaci měl vědět nebo, že dokonce budou mít AED své vlastní. Ani požární evakuační plán nepomohl. Jedna z obsluhujících však nevěděla a tak se zeptala kolegy. Ten jen udiveně vyvalil oči a řekl, že neví. Po chvíli nás však poslal o patro níže, na informace, kde by dle něj ono AED mělo být. Rozloučili jsme se tedy a šli hledat kancelář správy centra.

Prostor správy centra za veřejnými WC
Prostor správy centra za veřejnými WC

Cože? AED není mezi lidmi, je na správě centra!

To nebylo úplně nejsnadnější. Není nijak výrazně označena. Nakonec jsme si všimli světelné tabule umístěné společně se značením veřejných WC. Trochu nejistě jsme tedy šli dlouhou chodbou směrem k WC. Chodba však za WC pokračovala a vedla skutečně až ke správě centra. Zde byly uzamčené dveře se zvonkem. Žádné označení, že by se za dveřmi nacházel AED.

Celé pátrání nám zabralo 12 minut. Věříme, že pokud by měl člověk větší štěstí, dopátrá se i rychleji. Současně ale věříme i tomu, že některým by pátrání po AED zabralo i více času nebo by pátrání vzdali. My jsme hledali v klidu, pohodě, beze stresu. To ale nebude ten případ, kdy se někomu snažíte zachránit život!

Na řadu přichází ostrý test

Vytvořili jsme modelovou situaci. Dejme tomu, že na parkovišti před obchodním centrem došlo k dopravní nehodě se zraněním nebo jakékoliv jiné situaci a osobu v potížích je nutno oživovat. Stopli jsme čas, za jaký dokážeme z místa pomyslné nehody pro AED přiběhnout a vrátit se zpět!

Běžnou, řekněme svižnou chůzí by měl být AED dostupný do 90 sekund. I z cestou zpět by tedy měl být AED použit do tří minut! Samozřejmě platí, že čím dříve, tím lépe.

V porovnání s opravdu reálnou situací, jsem měl ale několik výhod:

  1. běžel jsem;
  2. dopředu jsem znal umístění AED;
  3. dopředu jsem znal nejkratší cestu k AED.

Znovu upozorňuji, že původní hledání nám zabralo 12 min!

Ale i přesto jsem se k místu, kde by měl AED být umístěn, dostal přibližně za 2 minuty. Tedy o více než 30 s později, než bych měl!

Pak jsem si si celou situaci zkrátil tím, že jsem se u dveří téměř ihned otočil a běžel zpět. Reálně bych musel zvonit, čekat, až někdo otevře, vysvětlit mu, že potřebuji AED, on by jej musel najít, přinést. Optimistickým odhadem by to zabralo nejméně jednu minutu.

Pokud ale budeme pesimisté, tak:

  1. do správy centra se nepůjde dozvonit, nikdo neotevře;
  2. někdo otevře, ale nebude vědět, kde AED je;
  3. někdo otevře, ale nebude mně chtít AED vydat (bude se dlouze vyptávat, bude např. telefonovat vedoucímu apod.);
  4. někdo otevře, AED sice nevydá, ale osobně půjde k místu potřeby (jak půjde rychle?).

Cesta zpět mně trvala další téměř 2 minuty. Reálně bych byl možná o něco pomalejší, protože bych musel v ruce ještě držet AED.

Simulace tedy zabrala tam i zpět 4 minuty, což je o jednu celou minutu déle, než je doporučený standard. Reálně by však k tomuto času bylo potřeba přičíst:

  • 12 min – čas potřebný pro hledání AED;
  • 1 min – čas potřebný k získání AED z prostoru správy centra.

Navíc je nutno počítat s tím, že ne každý onu vzdálenost (cca 700 m tam i zpět) uběhne. Běžnou, svižnější chůzí by se ony 4 min natáhly zřejmě na přibližně 8 minut.

Reálně by tedy čas tam i zpět nebyl 4 minuty, ale byl by přibližně kolem 21 minut!

Nutno podotknout, že místo, ze kterého byl test proveden, skutečně nebylo úplně nejblíže místu s AED. Reálně by mohla situace vzniknout podstatně blíže a tím by se i veškeré časy značně snížily. Podotknout je však nutno také fakt, že i ve vnitřních prostorách obchodního centra jsou místa, která jsou od AED ještě více vzdálená, než naše parkoviště!

Návrhy na zlepšení situace

  1. U všech vstupů jasně informovat o skutečnosti, že v objektu se nachází AED příslušnou tabulkou a dále také textovou a grafickou informací o tom, kde přesně se AED v objektu nalézá.
  2. Umístit AED na lépe dostupné místo, např. do kiosku s informacemi v centrální části centra, v přízemí.
  3. Přidat informaci o AED do interaktivního informačního systému centra.
  4. Zajistit, aby všichni nájemníci dostali jasné informace o AED. Ideálně nejen o jeho umístění, ale také jeho použití.
  5. Pro tak rozsáhlý objekt zajistit nejméně dva přístroje AED, čímž by se dostupnost značně zlepšila.

A jak se na to díváte vy?

Víte, co to je a k čemu slouží AED? Dokázali byste jej v případě potřeby použít? Nebo byste jen volali o pomoc a doufali, že někdo přiběhne? A přemýšleli jste vůbec někdy nad tím, kde tyto přístroje jsou a jak se k nim dostat? Určitě jen tabulka nezaručí, že se přístroj v případě potřeby skutečně využije!

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 2

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

Napište nám svůj názor

Odběry
Upozornit na
guest


7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubble
7
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram