BOZPforum.cz Magazín Logo
UPOZORNĚNÍ! VIDEO MŮŽE OBSAHOVAT ZNEPOKOJIVÉ ZÁBĚRY!
VIDEO NEOBSAHUJE EXPLICITNÍ NÁSILÍ.
Video je zde umístěno čistě z důvodu prevence a pro vzdělávací účely.
Zašlete nám informace o vlastním úrazuPodpořte nás zakoupením poděkování

Informace k videu

Počet zhlédnutí videa: 9178
Hodnocení videa: 5 / 5*

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 1

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

dALŠÍ INFORMACE K VIDEU

V turecké chemické továrně Ema Kimya Sistemleri A.Ş. došlo 19. září, kolem 11:40 hodin k požáru. Na místo bylo postupně přivoláno 48 jednotek požární ochrany, které s požárem bojovali. Požár byl doprovázen již od svého počátku sérií menších explozí.

Dle informací místních médií, po necelých třech hodinách boje s požárem, ale došlo k masivní explozi skladovacího zásobníku. Zatím není zřejmé, co bylo v zásobníku uloženo. Tato exploze přímo zranila dva ze zasahujících hasičů. Jeden byl ošetřen na místě a druhý transportován do nedaleké nemocnice. Exploze rovněž poškodila několik zasahujících hasičských vozidel. Požár, včetně exploze, si nevyžádal žádné oběti na životech.

O velkém štěstí mohou mluvit zvědavci, kteří celou situaci pozorovali z nedaleké silnice. Zásobník byl totiž explozí vystřelen do neuvěřitelné výšky a dopadl více než 130 metrů daleko, od svého původního místa. Při dopadu jen náhodou nikoho nezranil a přihlížející osoby stihli utéci.

Pro představu, se můžete podívat na satelitní snímek, na mapě níže. Zásobník naleznete v pravém dolním okraji, jako černý kruhový objekt. Po explozi dopadl až k okraji silnice v levém horním rohu.



Ohrožená zóna dopadem zásobníku

Z mapy je rovněž patrné, že v ohroženém rádiusu dopadu, bylo hned několik objektů a velké parkoviště, viz obrázek zachycující velikost ohroženého prostoru.

Rádius ohrožený dopadem zásobníku (Zdroj / Source: maps.google.com)

Při umísťování obdobných zařízení je tedy nutné havarijní zónu nejen uvažovat, ale také ji řádně propočítat a uvést např. do dokumentace zdolávání požárů. V případě požáru tak může zavčas proběhnout evakuace všech ohrožených osob a lze předejít škodám.

Další důsledky požáru

Vlivem exploze rovněž z hořící továrny unikla dosud neznámá kapalná chemická látka, která se rozlila i před továrnu. Hasiči tak museli uzavřít několik ulic.

Zásobník však nebyl tím největším problémem celé havárie. Z hořící továrny se začal valit hustý černý kouř, plný vysoce nebezpečných chemický látek.

Exploze zásobníku ale nebyla největším problémem celé havárie. Z hořící továrny se začal valit hustý černý kouř, plný vysoce nebezpečných chemický látek.

Huseyin Toros, akademik z Katedry meteorologického inženýrství na Istanbulské technické univerzitě, sdělil pro Demiroren News Agency (DHA) varování, že chemikálie mohou být velmi nebezpečné a lidé, kteří mají v cestě unášeného jedovatého kouře obydlí, mají utěsnit okna.

Problém je v tom, že kouř byl unášen do vzdálenosti až 150 km, směrem na provincie Kocaeli, Sakarya a Eskisehir. Celá situace se stala v těsné blízkosti, asi 3 km od mezinárodního letiště Sabiha Gokcen. Cestující ze vzduchu mohli vidět černý kouř. V důsledku nadýchání se nebezpečných výparů bylo ošetřeno celkem 7 osob.

Společnost Ema Kimya Sistemleri A.Ş.

Zajímavostí je, že společnost Ema Kimya Sistemleri A.Ş. je držitelem osvědčení systémů řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, kvality i životního prostředí. To jen dokazuje, že vše je o lidech a i přes zavedení těchto systémů řízení, může dojít k obrovské havárii.

Společnost v areálu, kde došlo k výbuchu, se zabývala výrobou polyuretanových materiálů.

Polyuretany se vyrábějí reakcí isokyanátů (sloučeniny obsahující funkční skupinu dusík – uhlík – kyslík) a alkoholů. Isokyanáty jsou vysoce reaktivní sloučeniny, jedovaté a pro člověka nebezpečné nejen při dotyku, ale zejména při inhalaci.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 1

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

Napište nám svůj názor

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubble
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram