BOZPforum.cz Magazín Logo
UPOZORNĚNÍ! VIDEO MŮŽE ZACHYCOVAT PRACOVNÍ ÚRAZY A NEHODY. 
VIDEO NEOBSAHUJE EXPLICITNÍ NÁSILÍ A NENÍ VHODNÉ PRO DĚTI!
Video je zde umístěno čistě z důvodu prevence a pro vzdělávací účely.
Zašlete nám informace o vlastním úrazuPodpořte nás zakoupením poděkování

Informace k videu

Štítky:
Počet zhlédnutí videa: 2494
Hodnocení videa: 5 / 5*

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 3

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

dALŠÍ INFORMACE K VIDEU

K jedné z největších průmyslových explozí zachycených kamerou a dost možná k jedné z největší průmyslové explozí vůbec, došlo dne 12. srpna 2015 v přístavu, v čínském městě Tchien-ťin (ukázat na mapě). Přístav, který je desátým největším na světě, slouží mimo jiné i pro uskladnění nebezpečných chemických látek.

Příčina exploze

Vyšetřování ukončené v únoru roku 2016 ukázalo, že příčinou exploze byla přehřátá nádoba se suchou nitrocelulózou. Nitrocelulóza je vysoce hořlavou látkou a silnou trhavinou. Nitroceluloza se používá jako jedna ze složek průmyslových trhavin, např. důlní a sklaní trhaviny PERUTIN-E.

Celá havárie byla z počátku značně cenzurovaná vládou a kromě pár uniklých videií se o ní příliš nevědělo.

Nitrocelulóza však v případě Tchien-ťin byla jen roznětkou. V areálu se nacházelo obrovské množství lodních kontejnerů, včetně asi 700 tun kyanidu sodného. Kyanid sodný je látka, která při inhalaci způsobuje smrt. Při jeho termickém rozkladu vznikají nebezpečné hořlavé plyny nebo výpary včetně kynovodíku.

V přístavu byly ale i další nebezpečné chemické látky. Čína přesný soupis látek nezveřejnila. Z dostupných informací je ale velmi pravděpodobné, že se na místě nacházelo značné množství zejména:

  • karbidu vápenatého (při požáru vzniká hořlavý oxid uhelnatý, oxid uhličitý a další toxické a hořlavé plyny, včetně acetylénu),
  • dusičnanu draselného (látka podporující hoření uvolňováním kyslíku, při požáru se uvolňují oxidy dusíku);
  • dusičnanu amonného ( látka podporující hoření uvolňováním kyslíku, při požáru uvolňuje oxidy dusíku a amoniak – čpavek).

Mnohé ze skladovaných látek zřejmě reagovaly s velkým množství dodávané požární vody pro hašení původního požáru nitrocelulózy za současného uvolňování hořlavých a toxických plynů.

Po určité době hašení prvotního požáru a nahromadění dostatku hořlavých a výbušných plynů v atmosféře nad skladištěm, již nic nebránilo dvojici masivních explozí.

Exploze a jejich důsledky

První exploze měla sílu ekvivalentu tří tun TNT, druhá, která přišla přibližně o 30 sekund později, již byla mnohem silnější a rovnala se 21 tunám TNT.

Někteří laici přirovnávali výbuch k výbuchu atomové bomby. To je však zcela zcestné. Atomová bomba “Little Boy” svržená na Hirošimu před koncem 2. světové války, měla ekvivalentní sílu 13 000 tun TNT! Byla tedy více než 600x silnější, než exploze v Tchien-ťinu.

I přesto byly oba výbuchy opravdu masivní. Vyžádaly si 173 mrtvých, včetně desítek životů hasičů a více než 700 zraněných osob.

V důsledky výbuchů došlo k evakuace oblastí ve vzdálenosti 3 km od epicentra. Výbuch poškodil na 17 000 domácností a na 2300 firem. Více než 6300 lidí zůstalo zcela bez střechy nad hlavou. Jako dočasné útočiště jim posloužili zejména místní školy a jiné veřejné budovy.

Výbuchy byly natolik silné, že někteří lidé se zprvu domnívali, že jde o zemětřesení. Výbuchy byly zaznamenány i z kosmu, družicovými snímky.

Naskýtá se otázka, do jaké míry vznik explozí zapříčinili sami hasiči, kdy dávkovali vodu do prostoru nebezpečných chemických látek a směsí, které s ní nebezpečně reagují. Pozdější vyšetřování ukázalo, že hasiči, kteří byli na místě jako první, byli velmi mladí a málo zkušení.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 3

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

Napište nám svůj názor

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubble
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram