BOZPforum.cz Magazín Logo

Koronavirus je momentálně světové téma číslo jedna. Od středy je dle WHO považován za pandemii. Co to je pandemie? Laicky řečeno, epidemiologický problém světového rozsahu! Koronavirem se po celém světě k dnešnímu dni nakazilo více než 130 000 osob, z nichž téměř 5000 nemoci COVID-19, způsobené tímto virem, podlehlo. Přesto se stále najdou lidé, kteří nemoc berou na lehkou váhu, opatření ignorují a  situaci polehčují. To ale rozhodně není správný přístup!

Extrémní šíření a nakažlivost

Koronavir se šíří opravdu velkou rychlostí. Počty nakažených stále rostou. Teprve 9. ledna 2020 byl potvrzen první případ úmrtí na nemoc COVID-19. Dnes, tj. za dva měsíce od tohoto incidentu, máme 5000 úmrtí prakticky po celé planetě! Nedá se přitom předpokládat, že by šíření nemoci mělo být na ústupu. Naopak se dá očekávat exponenciální nárůst nakažených a to i vzhledem k často mírným příznakům a delší inkubační době, která činí až dva týdny.

O tom, jak je šíření viru zákeřné a extrémní, může svědčit i to, že se jím nakazil herec Tom Hanks se svou manželkou a dost možná i sám americký prezident Donald Trump!

Přitom ochrana před koronavirem není vůbec snadná. O tom jsme psali v nedávném článku: Fakta a mýty o ochraně před koronavirem. Roušky dost možná vůbec nepomohou. Respirátory kategorie FFP3 určitou ochranu poskytují, ale musejí být správně nasazeny a kombinovány s ochranou dalších sliznic, zejména očí. K nákaze pak nesmí dojít ani skrz oblečení apod.

Respirátor s výdechovým ventilkem neochrání vaše okolí!

Proč je důležité být odpovědný a respektovat opatření?

Vláda ČR přijala poměrně drastická opatření. Stejně jako to udělaly vlády Itálie, Slovenska. Dá se očekávat, že podobně se v blízké době zachovají i vlády dalších zemí, kde se onemocnění COVID-19 začíná vyskytovat.

Opatření spočívají v co možná největším omezení společenského styku, avšak při zachování ekonomického fungování státu. Mnozí za to vládu kritizují. Nechápou, proč jsou zakázány akce nad 30 osob, omezují se restaurace a přitom zůstávají otevřeny supermarkety, funguje veřejná doprava a lidé stále musejí chodit do zaměstnání. Ono zkrátka nelze zakázat a zastavit vše. Uzavřít firmy, zavřít supermarkety a přerušit veřejnou dopravu by znamenalo vrátit se do doby “kamenné!”

Přijatá opatření nemají jako svůj hlavní cíl zcela zamezit šíření koronaviru. Hlavním cílem je šíření omezit, co možná nejvíce snížit počet nemocných a hlavně, nemocné rozmělnit v čase.

Rozmělnění případů nakažených je zásadní!

Právě ono rozmělnění případů nakažených, o které se vláda snaží, je zcela zásadní. České zdravotnictví má jen omezené kapacity, které nejsou nikterak vysoké. Ve chvíli, kdy dojde k jejich naplnění, přichází opravdový problém!

Člověk rozhodně nechce zažít situaci, že je nemocný, nutně potřebuje lékařskou pomoc, ale té se mu nedostane!

Toto je zcela reálné riziko, které dnes hrozí. Takovou situaci lze dnes vidět v Itálii. Kde prudce roste počet úmrtí, právě i proto, že se jim lékařské péče nedostává. COVID-19 má povětšinou příznaky a projevy jako chřipka, tedy pro zdravého člověka nic zásadního. Pro jedince se slabší imunitou a pro starší lidi, však může být extrémně nebezpečný. Zejména pro tyto osoby, ale i pro ostatní, u nichž nemoc způsobí závažné stavy, je včasná lékařská pomoc zásadní.

Je nezbytně nutné, stanovená opatření respektovat, chovat se maximálně odpovědně a ohleduplně. Počty nakažených v ČR rostou a pomalu se přestává dařit stopovat osoby, které byly v kontaktu s nakaženými. Růst počtu nakažených v nejbližších dnech pravděpodobně neustane. Naopak, bude rychlejší. Vracejí se například lyžaři z Itálie.

Respektujte stanovená opatření, buďte odpovědní!

Sledujte nově připravené stránky Ministerstva zdravotnictví ČR –> https://koronavirus.mzcr.cz/

Respektujte vládou stanovená opatření!

Snažte se v této době maximálně se izolovat, vyhýbat se kontaktu s ostatními lidmi. Vyhněte se davům. V obchodě s potravinami buďte jen nezbytně nutnou dobu. Nakupujte jen nezbytně nutné potraviny. Nedělejte si zásoby na několik let dopředu – obchody prodávat nepřestanou! V případě sebemenších příznaků nemoci, zcela přerušte styk s ostatními osobami. Izolujte se. Sledujte se. Při podezření na onemocnění COVID-19, kontaktujte místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, která vám pomůže stanovit další postup.

Každý váš kontakt s ostatními osobami, může pomoci omezit šíření nemoci, snížit počty nakažených a tím odlehčit českému zdravotnictví! I vy můžete zachránit životy!

Zachovejme klid. Nepropadejme panice. Ale berme věc vážně a chovejme se odpovědně!

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram