BOZPforum.cz Magazín Logo

V Kuvaujtu, u menšího města Sulaibiya, hoří pravděpodobně největší skládka pneumatik na světě. V současné době hoří jedna z několika desítek sekcí, která má rozměry přibližně 80 x 40 m. Celková velikost skládky je však o rozměrech přibližně 1500 x 500 m. Odhaduje se, že na tomto hřbitově se nachází až 7 000 000 pneumatik.

Anonymními lidmi natočená videa však naznačují, že by mohlo jít i o zcela jinou skládku, mnohem větších rozměrů. Požáry skladů pneumatik nejsou v Kuvajtu ničím výjimečným. Vždyť jde také o zemi, kde běžně teploty dosahují až 50°C! Proto na satelitním snímku může být zcela jiný požár, než požáry na zachycených videích. V Kuvajtu se běžně vykopávají obrovské díry v zemi, do kterých se pneumatiky zaváží a následně zahrnou, aby se “ztratily.”

https://www.youtube.com/watch?v=tuj8iLxUtsE

Každoročně se na celé planetě vyrobí více než 3 miliardy pneumatik, kdy každá má průměrnou životnost kolem 32 000 ujetých km, takže tyto skládky jsou dobře zásobeny.

V roce 2019 v Kuvajtu již jeden obří požár vypukl. Také byl vidět až z oběžné dráhy. Podle KUNA požár pohltil skládku o ploše 25 milionů metrů čtverečních, což mělo za následek spálení odhadem jednoho milionu pneumatik.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu až 29. dubna 2021!

Požáry pneumatik a zvláště pak skládek pneumatik, se velmi obtížně hasí.

Pneumatiky mají přibližnou teplotu vznícení kolem 375°C, teplotu vzplanutí jen o málo nižší, kolem 305°C, odhořívají rychlostí až 2,1 m za minutu a mají vysokou výhřevnost kolem 38 MJ/kg3.

Navíc při hoření uvolňují extrémní množství kouře, který obsahuje množství toxických, jako je např. oxid uhelnatý nebo oxidy síry. Při hoření se rovněž uvolňují těžké kovy, které pronikají do půdy a znečišťují nejen ji, ale také podzemní vody. Kouř z požáru pneumatik může způsobovat zejména respirační onemocnění, včetně různých druhů rakoviny. Následky inhalace kouře tedy mohou být jak krátkodobé, tak i dlouhodobé.

V současné době, prakticky v celé Evropě i v USA se pneumatiky recyklují. Pneumatiky se zejména drtí a používají jako palivo (přesně řízený proces spalování, aby docházelo k co nejmenšímu uvolňování toxických látek s velmi přísnými emisními limity). Další způsob recyklace je použití drtě z pneumatik ve stavebních aplikacích.

Jak se hasí skládky pneumatik u nás? Můžete se podívat na Bojový řád jednotek požární ochrany – taktické postupy zásahu: Požáry skládek tuhých odpadů.

K velkým požárům skladovaných pneumatik dochází i v Evropě. Například v roce 2016 v okolí Madridu.

Nebo obří požár skladiště pneumatik v Uherském Brodě, v roce 2007.

Fotogalerie: Požár skladu pneumatik v Uherském Brodě.
Zdroj: idnes.cz

Více info např. na https://www.pozary.cz/clanek/7754-horici-pneumatiky-v-uherskem-brode/

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 4.5 / 5. Počet hodnotících: 2

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram