BOZPforum.cz Magazín Logo

Vlak společnosti Norfolk Southern, jehož souprava čítala asi 50 cisternových vozů, 3. února 2023 vykolejil. K nehodě došlo ve Východní Palestině, v Ohiu, v USA. Přibližně 20 z 50 vykolejených vozů převáželo nebezpečné chemické látky a směsi. Největší obavy však vyvolalo 5 vozů, které převážely vinylchlorid – vysoce toxický a smrtící karcinogen.

Vinylchlorid vře již při -13,3°C. Jeden vagon má kapacitu přibližně 95 až 133 kubíků (25 000 až 35 000 galonů). Odhaduje se, že při nehodě bylo přítomno na 450 tun vinilchloridu.

Na místě nehody bylo zjištěno, že pravděpodobně nefungují pojistné ventily cisternových vozů a hrozila tedy exploze nebezpečného plyn. Bylo tedy rozhodnuto o tzv. řízeném uvolnění. Pracovníci na cisterny umístili malé nálože určené k jejich narušení. Vytvořenými otvory se stlačený plyn v kapalném stavu začal rozlévat na zem. Plyn začal okamžitě vřít a byl zapálen pomocí světlic. Následný požár byl patrný ze vzdálenosti více než 32 km.

Ne každý je však přesvědčený, že byl zvolen správný postup. Vinylchlorid je sice silný karcinogen, ale jeho účinky při nižších koncentracích musejí být dlouhodobé. Dle OSHA je přípustný expoziční limit pro osmihodinovou pracovní směnu s touto látkou jen 1 ppm!

Hořící vinylchlorid však uvolňuje chlorovodík, který může vytvořit kyselinu chlorovodíkovou a fosgen (zasahuje zejména plíce a již při nízkých koncentracích, kolem 0,5 ppm, může mít smrtelné či trvalé účinky) a tedy jeho zplodiny hoření jsou akutně toxické a mohou usmrtit jak osoby, tak i zvířata již v poměrně nízkých koncentracích. Dalším produktem úniku vinylchloridu do atmosféry může být také formaldehyd (karcinogen skupiny 1).

Guvernér Ohia Mike DeWine varoval a vydal prohlášení (originál prohlášení zde) k evakuaci osob z ohrožených lokalit. V tomto prohlášení dokonce uvedl, cituji: “Lidé nejblíže vykolejení čelí vážnému nebezpečí smrti.”

Likvidační práce byly zahájeny až v úterý 7.2.2023. Některými lidmi bylo poukazováno na skutečnost, že dělníci, kteří likvidační práce prováděli, nepoužívají respirátory ani jinou ochranu dýchacích cest.

Úřady evakuovaly lidi žijící v okruhu přibližně 3 km od vraku. Na sociálních sítích je však hlášen chemický zápach ze vzdáleností až 25 km od nehody. Mrtvé ryby jsou odklízeny z břehů potoků desítky km po proudu.

Jedna žena zveřejnila video svých kuřat umírajících v Severní Limě v Ohiu, asi 16 km od místa nehody.

Weirton v Západní Virginii, asi 64 km jižně od Východní Palestiny, přešel na alternativní zásobování vodou. Přestože ve vodě nebyl přímo zjištěn vinylchlorid, byly v ní objeveny sekundární chemikálie. Weirton leží na řece Ohio. Potoky, které protékají Východní Palestinou, se vlévají právě do řeky Ohio.

Společnost Norfork Southern oznámila, že poskytne východní Palestině 25 000 dolarů jako odškodné. Někteří tuto částku považují za doslova urážející. Zejména s ohledem na skutečnost, kolik lidí bylo ohroženo, kolik osob se skutečně dostalo do kontaktu s nebezpečnými chemickými látkami a také skutečností, že Norfork Southern je společnost s hodnotou na 60 miliard dolarů. 

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 4.8 / 5. Počet hodnotících: 37

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
5
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram