BOZPforum.cz Magazín Logo

Jednou pro vždy nehoří! Ochrana i bez hasičáku

Mohlo by vás také zajímat
16. 6. 2022
Jaroslav Beránek

Prevence je vždy efektivnější než následné „hašení” problémů. A v případě požární bezpečnosti to platí dvojnásob.

Jiskra nemá šanci

Běžné protipožární systémy jako například vodní sprinklery, pěna, vodní mlha či inertní a chemická hasiva fungují tak, že čidla zaznamenají zvýšenou teplotu, kouř či oheň a začnou hasit. V tuto chvíli vždy dochází ke škodám jak v důsledku vzniku požáru, tak v důsledku vypuštění hasiva či příjezdem hasičského záchranného sboru, který se požár snaží dohasit. Nezřídka se stává, že hašení způsobí více škody než samotný požár. Společnost HYPOXIA Group vyvinula systém požární prevence HYPOXIA – Protection, který předchází samotnému vzniku požáru tím, že v chráněném prostoru trvale udržuje sníženou koncentraci kyslíku pod hodnotou hořlavosti skladovaných materiálů – jednoduše nemůže začít hořet!

Udržováním snížené koncentrace kyslíku okolo 15 % O₂ (ve většině případů), což je cca 2 700 m.n.m. ekvivalentní nadmořské výšky, znemožňuje vznik požáru a přitom je toto prostředí stále naprosto bezpečné pro lidskou obsluhu (potvrzeno Státním zdravotním ústavemstanoviska SZÚLékařskou komisí UIAA).

S pomocí technologie HYPOXIA – Protection tedy nehasíte už vzniklý požár, ale permanentně mu předcházíte.

Proč to funguje?

Ke vzniku požáru jsou zapotřebí vždy 3 hlavní složky: teplo, palivo a kyslík. Systém redukce kyslíku HYPOXIA – Protection dokáže trvale eliminovat jeden ze 3 faktorů vzniku požáru = kyslík. To vede k preventivní ochraně a zabránění vzniku požáru v chráněném prostoru.

Eliminace kyslíku jako jednoho z faktorů vzniku požáru probíhá změnou složení atmosférických plynů v chráněném prostoru, kterou provádí technologie HYPOXIA – Protection tím, že produkovaný hypoxickým vzduchem (nebo také dusíkem) nahrazuje (vytlačuje) část kyslíku v chráněné místnosti.

A výhody takové ochrany?

Zabránění vzniku požáru a následným škodám na zdraví a majetku, předcházení ztrátám pracovního procesu, neomezená velikost požárního úseku. možná rekuperace odpadního tepla z kompresorů a možné napojení na fotovoltaické panely. Díky tomu se sníží nejen riziko požáru (respektive zcela zmizí), ale i provozní náklady.

Systém HYPOXIA Protection tak plně nahrazuje běžné stabilní hasící zařízení (sprinklery, vodní mlha, inertní plyny apod.), je šetrný k životnímu prostředí a bezpečný pro lidský organismus.

Odpovědi na logické otázky kolem systému

Otázka

Lze v prostředí s 15% kyslíku vykonávat i fyzicky náročné práce nebo se systém hodí spíše jen do skladů, kde pouze “projíždí” motorové manipulační vozíky? 

Ano, v chráněném prostředí lze vykonávat i fyzicky náročnější práce a v koncentracích vyšších než 14,7% kyslíku není žádné omezení pro zdravé lidi. Již máme precedent od hygieny práce, která bezpečnost práce v takovém prostředí zařadila do kategorie č. 2. Jedná se koncentraci kyslíku vyšší než 14,8%.

Koncentrace kyslíku nižší než 14,8% spadá do kategorie č. 3, tzn. omezená doba expozice.

Koncentrace nižší než 13,0% je prací kategorie č. 4 a zde je možná jen velmi krátká doba expozice.

Otázka

Nemůže se vzduch se sníženým obsahem kyslíku dostat mimo stanovený úsek a např. zadusit plynový kotel / hořák a způsobit únik plynu a z toho plynoucí následná rizika?

Vždy se část dusíku dostane mimo chráněný prostor, ale ve velmi malé míře. Samozřejmě pravidelně provádíme měření koncentrace kyslíku i mimo chráněný prostor (bezprostředně v oblasti provozních otvorů) a koncentrace nikdy není nižší než 19%.

Otázka

Co když bude v chráněném prostoru potřeba např. svařovat (údržba, oprava). Jak náročné je – časově / finančně – zvýšit množství kyslíku a opětovně snížit?

Zde je zásadní bod – systém redukce kyslíku HYPOXIA se používá POUZE v nevýrobních objektech, tzn. sklady, datová centra, archivy, depozitáře apod. Zkrátka se musí jednat o uzavřený nevýrobní prostor. Prostor také nesmí mít trvale otevřené provozní otvory. Finanční náročnost systému nelze snadno spočítat. Vše vychází z návrhu výkonu systému dle konkrétní hodnoty n50 (koeficient vzduchotěsnosti prostoru), frekvence otevírání provozních otvorů a tlakové diference.

Obecně platí, že čím větší objem, tím investiční náklady vycházejí levněji než např. u sprinklerů. Tento zlom je cca od 60 000 m3. Obrovskou výhodou systému je, že se nemusí počítat ekonomické riziko, je snížená požární odolnost konstrukcí, neomezená velikost požárního úseku (dle ČSN EN 730810) a právě se aktualizuje norma, kde bude díky hypoxii neomezená výška skladu.

Otázka

Skutečně lze systémem HYPOXIA nahradit požárně bezpečnostní zařízení – např. sprinklery?

Resp. je zařízení HYPOXIA skutečně požárně bezpečnostním zařízením, dle platné české legislativy a mohou s ním projektanti (autorizovaní inženýři požární bezpečnosti staveb) počítat při návrhu objektů? 

Samozřejmě – bez certifikace bychom si v žádném případě nedovolili zveřejňovat tato prohlášení. Náš systém je certifikován dle evropské normy EN 16750, přičemž zařízení odzkoušela a certifikát vydala autorizovaná osoba Pavus a.s.

Systém je certifikován jako vyhrazené požárně bezpečnostní zařízení a plně nahrazuje jakékoli konvenční systémy.

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram