BOZPforum.cz Magazín Logo

Zamknout a označit: Systém Lockout Tagout

Mohlo by vás také zajímat
22. 5. 2024
Jaromír Mlynář
SAWAPP - Aplikace ke správě pracovnělékařských prohlídekSAWAPP - Aplikace ke správě pracovnělékařských prohlídek
Bezpečnostní pokyny ve formě plakátů
Vyberte a stáhněte si vhodné pokyny a pozvedněte tak kulturu BOZP vašich pracovišť.
Vybrat plakáty BOZP
Bezpečnostní postery

V oblasti bezpečnosti práce v mnoha průmyslových odvětví hraje systém Lockout Tagout (LOTO) klíčovou roli. Tento systém je zásadní pro zajištění vysoké bezpečnosti pracovníků při údržbě a opravách strojů a zařízení. Pro pracovníky údržby, kteří denně přicházejí do kontaktu s nebezpečnými energiemi, je dodržování LOTO procedur více než doporučené.

Obr. 1 Sada LOTO prvků pro údržbáře Zdroj: archiv autora
Obr. 1 Sada LOTO prvků pro údržbáře Zdroj: archiv autora

Co je Lockout Tagout?

Lockout Tagout je bezpečnostní systém, který zabraňuje nechtěnému spuštění strojů a ohrožení pracovníků různými druhy energií během servisních a údržbových prací. Správně zavedený LOTO systém zajišťuje fyzické uzamčení zdroje energie a jeho označení varovným štítkem, který informuje ostatní pracovníky o tom, kdo, kdy a proč došlo k uzamčení.
Systém LOTO má původ v USA, kde je jeho používání v některých státech povinné. Díky jeho praktičnosti v oblasti BOZP se postupně šíří po celém světě a pokud je správně zavedený, je jeho přínos k bezpečnosti pracovníků nepopiratelný.

Prvky systému LOTO

§Základem LOTO systému jsou speciální zámky a štítky. Zámky zajišťují, že ovládací prvky zařízení nelze aktivovat, dokud není práce dokončena a zámek odstraněn. Štítky pak poskytují důležité informace o důvodu uzamčení a identitě osoby, která zařízení uzamkla. K dalším prvkům patří zajišťovací zařízení, jako jsou různé uzávěry ventilů, jističů, tlačítek apod., Jedním z nejpoužívanějších prvků jsou petlice, které umožňují připojení více zámků, obvykle v situacích, kdy na údržbě spolupracuje více techniků.

Obr. 2 Tvary zámků a druhy třmenů Zdroj: archiv autora
Obr. 2 Tvary zámků a druhy třmenů Zdroj: archiv autora

Využití systému LOTO v elektrotechnické praxi

Pracovníci údržby jsou jednou z nejohroženějších skupin zaměstnanců z hlediska BOZP. Tito pracovníci každý den pracují s prvky strojů, které jsou napájeny nebezpečným napětím nebo je u nich přítomná jiná energie (jako např tlak, nebezpečné plyny, gravitační energie apod.). Proto je důsledné používání LOTO pro tuto profesi téměř nezbytné. Správně aplikované LOTO snižuje riziko úrazu během pracovní činnosti na co nejnižší úroveň.
Často slýcháme stesky od pracovníků v údržbě, že je LOTO zdržuje, že je složité, že … Přátelé, podívejte se na svoji výplatní pásku. Vidíte tam tak vysokou sumu, že se raději necháte zabít, než byste věnovali 2 minuty správnému zalotování stroje a snížení možnosti lidské chyby na minimum? Asi ne, co? Stojí vám ta ušetřená minuta za vaše zdraví?

Obr.3 LOTO zámek s visačkou Zdroj: archiv autora
Obr.3 LOTO zámek s visačkou Zdroj: archiv autora

Praktické aspekty a doporučení

Při aplikaci LOTO je důležité důkladně identifikovat všechny zdroje energie, které zařízení využívá, a každý z nich zabezpečit. To zahrnuje nejen elektrickou energii, ale v případě některých strojů i pneumatické, hydraulické či mechanické systémy. Efektivní školení a pravidelné revize LOTO procedur dále zvyšuje efektivitu LOTO systému. Každý údržbář by měl být vybaven osobní sadou zámků a štítků, což zvyšuje odpovědnost a snižuje riziko chyb z nedbalosti.
Samozřejmě se často ozývají námitky „My to tu máme jinak“, „My to potřebujeme seřizovat za provozu“ … Pravda je taková, že cca 95 % průmyslových výrobních provozů není ničím výjimečná. Ano, podniky mají svoje know how jak vyrábět svoje výrobky, ale principy používaných strojů jsou stejné. Neochota používat LOTO často pramení z toho, že je systém špatně navržený. Že se do systému promítla přání vysokého manažera, který ovšem nemá o reálném provozu moc velký přehled. Potom je čas na revizi LOTO systému a udělat z něj funkční systém, který zajišťuje vysokou míru bezpečnosti, ale je uživatelsky přívětivý a umožňuje servis nejen při vypnutém stroji, ale má popsané procedury i pro činnosti, kdy musí být stroj částečně nebo plně funkční.

Obr.4 Hliníkový uzávěr jističe Zdroj: archiv autora
Obr.4 Hliníkový uzávěr jističe Zdroj: archiv autora

Závěr

Implementace LOTO není jen o dodržování právních předpisů; je to o základním zájmu o lidský život a zdraví. V každodenní praxi údržbář§ a servisních techniků, kde se jedna chyba může stát poslední, představuje LOTO nenahraditelný nástroj pro zajištění bezpečnosti. A jak dobře ví každý zkušený technik, bezpečnost by vždy měla být na prvním místě.

Jaromír Mlynář – jednatel společnosti Indin, s.r.o. specialisty na LOTO systém a provozovatele eshopu s LOTO prvky www.lockey.cz

Jaromír Mlynář
Jednatel společnosti a specialista strojních zařízení. CPS industrial services, s.r.o.
CPS industrial services, s.r.o.
Specialisté na bezpečnost strojů – CE certifikace, analýzy rizik,
LOTO systém, kontroly provozovaných strojů.
Velkoobchod a maloobchod s LOTO prvky (zámky, uzávěry …)

Tel: +420 603 240 219
Email: [email protected]
Web: https://cpsis.cz/
E-shop: www.lockey.cz

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

SAWAPP - Aplikace ke správě pracovnělékařských prohlídekSAWAPP - Aplikace ke správě pracovnělékařských prohlídek

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
3
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram