BOZPforum.cz Magazín Logo

Smart bezpečnost 21. století

Mohlo by vás také zajímat
17. 1. 2020
Ing. Denisa Žochová

O Industry 4.0 toho bylo napsáno mnoho a je to bezesporu směr, kterým se budou v budoucnu chtít ubírat všechny firmy. Co se týče průmyslového prostředí tak současnou hnací silou a vizí je tzv. Smart Factory, která bude mít v sobě zakomponované složky Internetu věcí (IoT), bude sbírat velká data (Big Data), skrze rozšířenou realitu efektivněji řídit procesy a rozdělovat úkoly pracovníkům. Podstatou IoT je propojenost a autonomní činnost veškerých systémů podniku. Nedílným stavebním kamenem Inteligentní továrny by měla být bezesporu i Smart inovativní bezpečnost, a právě tady by velké firmy měly začít. Motivací pro zavádění nejnovějších technologií do BOZP je cena lidského života. Dokážete odhadnout, k jaké výši se šplhá? Neexistuje přesný vzorec, který by dokázal hodnotu života vykalkulovat. NN pojišťovna se onu subjektivní hodnotu pokusila dopátrat. Dle průzkumu si z 26 % lidé cení život na 30 mil korun a výš. Nicméně co teprve ta morální stránka věci…

Anti-kolizní systém – ALIS Shield

Osobní lokátor

V minulém článku o inovativním značení bylo řečeno, že klasické prvky bezpečnostního značení je možné doplnit o nasvícení symbolů LED projektory. Světelná technologie výrazně přispívá k eliminaci provozní slepoty, a to díky modulu sepnutí na pohyb nebo pulzování či blikání. Nedílným benefitem LED značení je i oživení samotného prostoru pracoviště. Touto technologií je možné nasvítit bezpečnou zónu v okolí pohybujícího se břemena, který je jinak těžko označitelný.

Vozíkový lokátor

Nicméně pouze v LED vizualizaci netkví ucelená Smart bezpečnost. Až právě propojením projektorů s anti-kolizním systémem teprve vzniká komplexní bezpečnost 21.století. Zaměstnanci jsou vybaveni osobními lokátory, které bezdrátově komunikují s lokátory umístěnými na vysokozdvižných vozících.  V případě blížícího se nebezpečí se zaměstnanci rozvibruje (případně jinak upozorní) osobní lokátor a řidiči VZV se v kabině rozsvítí výstražné červené světlo a následně dojde k autonomnímu zpomalování či úplnému zastavení vozíku. Jakmile si je zaměstnanec i řidič VZV vědom případného nebezpečí, lze systém deaktivovat a pokračovat v jízdě dál. Vzdálenosti kolem vozíku je možné nastavit volitelně a bezpečností prvky odstupňovat. V momentě, kdy osobní lokátor vstoupí do zóny vozíkovému, spustí se bezpečnostní prvky zabraňující kolizi.

Tím ale řešení ALIS Shield zdaleka nekončí. Lokátory mohou bezdrátově komunikovat i s dalšími elektronickými prvky a tím vytvářet podstatu IoT. Mezi další bezpečnostní prvky patří například závory, brány, světelné majáčky, otevírání automatických vrat a další.

Video anti-kolizní systém

Díky řešení ALIS Shield jsou všichni zaměstnanci, a v případě potřeby i návštěvníci provozu, maximálně chráněni proti možným kolizím s manipulační technikou. Portfolio firmy ALIS Tech představuje tzv. puzzle řešení, u kterého je možné začít s jakoukoli funkcionalitou a dále ji následně propojovat a rozšiřovat. Samotná LED Vizualizace je nejjednodušeji aplikovatelným řešení a tvoří následně nedílnou součást ALIS Shield.

Ing. Denisa Žochová
Denisa Žochová, Marketing Manager (ALEDO s.r.o., ALIS Tech s.r.o.)

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram