BOZPforum.cz Magazín Logo

Koronavirus je dnes světové téma číslo jedna. Lidé se ptají, jak je situace závažná. Zda se může dotknout i nás, Čechů. Faktem je, že i u nás se objevují první podezření na nakažené. V Uherskohradišťské nemocnici je hospitalizován pacient, který vykašlává krev. Faktem také je, že z epicentra původu viru, čínského města Wu-chan, vycestovalo více než 5 000 000 osob, které mohou být nakaženy. Tyto osoby mohly vycestovat prakticky do kteréhokoliv koutu světa. Objevují se zprávy o tom, jak v lékárnách dochází roušky. Jsou nějaké možnosti, jak se případné nákaze bránit?

Prevence

Dle dostupných informací nemá současná mutace koronaviru takovou mortalitu, jakou měly její předchůdci, jenž způsobovali onemocnění známá jako SARS (úmrtnost cca 14%) a MERS (úmrtnost až 43%).

Onemocnění sice nelze zabránit, v současné době není dostupná žádná vakcína, avšak léčba spočívající v potlačování příznaků se jeví jako velmi účinná. Lze tedy očekávat, že největší riziko úmrtí hrozí u osob se sníženou imunitou.

Pokud jste tedy rozhodnutí, že chcete udělat cokoliv pro prevenci nejen samotné nákazy, ale zejména prevenci úmrtí při nákaze koronavirem, začněte určitě u správné životosprávy.

Dostatečný odpočinek, minimum stresu, dostatek zdravého pohybu, vyvážená a pestrá strava s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny. Zcela se vyhněte kouření a alkoholu.

Ochranné prostředky

Pokud se už rozhodnete používat některé z ochranných prostředků, měli byste znát určitá fakta o nich.

To nejzákladnější, co musí každý pochopit, je rozdíl mezi rouškou a respirátorem. Ochranné roušky slouží k ochraně vašeho okolí před tím, co vy sami vydechujete. Rozhodně nejsou běžné roušky, které by zabraňovaly průniku virů. Naproti tomu respirátor chrání zejména vás před tím, co vdechujete. Funguje však i opačně. Zabrání průniku toho, co vydechnete, do okolí.

V souvislosti s viry tedy rovnou zapomeňte na roušky. Je nutno sáhnout po respirátorech.

Respirátory se dělí do několika tříd, dle filtrační účinnosti. Jsou to:

  • respirátory třídy FFP1, které poskytují ochranu proti prachu a hrubým nečistotám;
  • respirátory třídy FFP2, které poskytují ochranu proti prachu, hrubým nečistotám, nebezpečným pevným i kapalným částicím a dýmům;
  • respirátory třídy FFP3, které poskytují ochranu proti prachu, hrubým nečistotám, jedovatým kapalným i pevným aerosolům, toxickým dýmům, bakteriím, virům, radioaktivním částicím, azbestu.

Respirátory třídy FFP3 začínají cenově zpravidla nad částkou 100 Kč, ty kvalitní potom stojí i kolem 200 Kč. Pokud není respirátor označen značkou “R”, nesmí být používán déle, než jednu směnu (8 hodin). Vždy je však nutno respektovat pokyny výrobce, uvedené v návodu.

Za kvalitní výrobky lze obecně označit produkty firmy 3M, která nabízí například respirátor 9332 ve třídě FFP3.

Rizika při použití respirátorů

V případě použití respirátorů hrozí zejména riziko netěsnosti. Respirátor může netěsnit hned z několika důvodů:

  • nesprávné nasazení respirátoru na obličej;
  • nedostatečné dotažení všech popruhů;
  • atypický tvar obličeje (toto nelze zcela eliminovat a ani dopředu zjistit. Zkušený prodejce může pouze odhadnout, že respirátor nemusí sedět, např. pro malý obličej nebo obličej značně široký či úzký. Některé firmy nabízejí provedení specializovaného měření těsnosti);
  • neoholená pleť (respirátor by měl vždy být použit pouze na hladké oholené pleti. Už malé strniště může být značným problémem a může způsobit netěsnost. Každý respirátor vlivem umístěného filtru klade při vdechování odpor, který je nutno překonat. Nadechovaný vzduch tak snadno může snadněji proudit přes sebemenší netěsnost, než přes filtr!);
  • výstupek nebo důlek na obličeji (může jít o jizvy, bradavice, velká znaménka, jiné podkožní útvary apod., které rovněž mohou ovlivnit těsnost respirátoru).

Při použití respirátoru je nutno postupovat vždy striktně dle pokynů výrobce, uvedených v návodu výrobce. Pokud chcete mít jistotu, existují firmy, které provádění odborné měření těsnosti.

Alternativy k respirátorům

Alternativou k respirátoru je buď polomaska nebo celoobličejová maska s příslušnými filtry proti virům. Jde však již o poměrně nákladné řešení. I tyto masky musejí být ve správné velikosti a sedět na obličeji. Celoobličejová maska má tu výhodu, že současně chrání i oči. Nejúčinnějším řešením je potom celoobličejová maska s nuceným přívodem vzduchu přes motorovou jednotku, kdy je v masce vytvořen přetlak a i v případě menší netěsnosti, není tímto přetlakem umožněno proniknutí vnější atmosféry do masky a dýchacích cest.

Tato řešení jsou však při současné situaci s koronavirem poněkud extrémní.

Ochrana zraku

Některé servery poskytují informace, že koronavirus se může šířit nejen při vdechnutí, ale i při kontaktu infikovaných kapének s oční sliznicí.

Respirátory či polomasky tak nemusejí být dostatečnou ochranou. Je nutno chránit si i zrak.

Zde nutno podotknout, že ani uzavřené plynotěsné brýle nejsou testovány proti průniku virů. Tyto brýle tak sice mohou spolehlivě zabránit vniknutí infikované kapénky přímo do oka, avšak průnik virů kolem brýlí garantován není. To by však při současné situaci nemělo být zásadním problémem a např. brýle UVEX ULTRASONIC by měly poskytovat dostatečnou ochranu.

Alternativou za ochranné brýle pak je samozřejmě celoobličejová maska.

Další rizika v souvislosti s ochranou před koronavirem

Na co je dobré také upozornit, že proti virová ochrana jednotlivce je poměrně náročnou disciplínou. Respirátor s ochrannými brýlemi nebo i celoobličejová maska rizika nákazy rozhodně sníží, ale zcela neřeší.

Stále je tu totiž otázka, jak si ochranné prostředky sundat a nenakazit se z případných viry infikovaných oděvů nebo přímo těchto ochranných prostředků?

Pro zajištěné dokonalé ochrany před viry proto nezbývá nic jiného, než využít kompletní ochranný oblek proti biologickým rizikům a před jeho sundáním uplatnit dekontaminační postupy. Toto je však nad rámec použití běžnými laiky a dost těžko byste v takovém obleku mohli normálně fungovat.

Závěr zní?

Závěr zní jasně! Nedělejme z koronaviru zatím konec světa. Jde o vážnou situaci, kterou je nutno bedlivě sledovat. Pokud by však mělo dojít k vážné epidemii, ochrana před viry není vůbec snadná. Mnohem lépe než ochranné prostředky bude fungovat vyhýbání se rizikovým místům a kontaktu s ostatními osobami a preventivní posílení imunity!

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 1

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Dle počtu hlasů
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
8
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram