BOZPforum.cz Magazín Logo

V pondělí 27. 06. 2022 v Jordánském přístavu Aqaba jeřábem nakládali na kotvící nákladní loď, teprve rok starou a plující pod vlajkou Honkongu, 6 tlakových nádob s chlorem. Každá nádoba obsahovala až 30 tun této toxické látky.

Při nakládce jedné z nádob, ve chvíli, kdy již byla zdvižena vysoko nad plochu doku, došlo k jejímu pádu. Pádem se nádoba poškodila, což způsobilo její fyzikální výbuch a chlor z ní začal prudce unikat. K neštěstí došlo v 15:15 místního času, kdy se na lodi i v přístavu pohybovaly stovky lidí.

Záběr na spadenou nádobu s chlorem

Počet obětí je až 13, zraněných potom kolem 260.

Záchranáři neprodleně kolem místa nehody vytvořili zátaras o poloměru 500 m. Lidem v okolí doporučili nevycházet ven a zahájili jejich evakuaci. Evakuována byla také jižní pláž Aqaba, která je vyhledávaným letoviskem u Rudého moře.

Dle zástupce šéfa přístavu k pádu došlo z důvodu prasknutí ocelového lana, na kterém byla nádoba zavěšena.

Ani dvě státní nemocnice a jedno soukromé zdravotnické zařízení nestačili k ošetření tak velkého počtu zraněných. Proto musela být zřízena i polní nemocnice. Před nemocnicemi se dokonce k večeru začaly vytvářet fronty. Nemocnice překročili své kapacity a nebyly schopny ošetřovat další zraněné. Zranění přitom často utrpěli středně těžká až těžká zranění.

Mluvčí civilní obrany Amer al-Sartawy uvedl, že na místě bylo nasazeno více než 2700 příslušníků bezpečnostních a pohotovostních služeb. Z nich bylo asi 45 při zásahu zraněno.

V současné době probíhají práce na likvidaci havárie a samozřejmě vyšetřování celého incidentu. Pomoc se zvládáním havárie nabídl také sousední Izrael.

Chlor

Chlor je plyn, který je akutně toxický a při vdechnutí již nízkých koncentrací může způsobit smrt. Také silně dráždí kůži, oči a dýchací cesty. Chlor má také oxidační vlastnosti a dokáže podporovat hoření. Jde také látku, která je akutně toxická pro vodní organismy a může na ně mít i chronické účinky.

Odpařující se zkapalněný chlor může způsobit vážné ormzliny.

Chlor na vzduchu vytváří žlutozelený těžký oblak, držící se při zemi, který se obtížně ředí a spíše se jako celek pohybuje po směru větru. Za normálních podmínek se z jednoho litru zkapalněného chloru může vytvořit až 475 litrů plynného chloru!

Vytvořený oblak plynného chloru se zkrápí roztříštěným vodním proudem, ale pro zasahující hasiče jde o velmi náročný postup, kdy musejí být vybaveni celoochranným oblekem s izolačním dýchacím přístrojem.

Na videu níže záběry a reportáž z místa nehody.

Další videa z místa havárie

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 8

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram