BOZPforum.cz Magazín Logo

Snad při každé manuální práci, si můžete minimálně odřít ruce nebo se o něco pořezat. Těmto zraněním, někdy drobným, jindy ale poměrně vážným, lze přitom poměrně snadno předejít. Stačí použít vhodné pracovní rukavice proti mechanickým rizikům.

Pracovní rukavice jsou osobním ochranným pracovním prostředkem OOPP) a při jejich poskytování zaměstnancům, je nutno postupovat v souladu s právními předpisy. Více informací o zásadách správného poskytování OOPP se dočtete v článku: Osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) – jak je správně poskytovat.

Ochrannými pracovními rukavicemi proti mechanickým rizikům se rozumí rukavice, které poskytují ochranu proti alespoň jednomu z následujících mechanických rizik:

  • oděr,
  • řez čepelí,
  • trhání,
  • propíchnutí.

Dodatečně se zkouší odolnosti proti nárazu.

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům jsou zkoušeny dle ČSN EN 388.

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům a jejich značení

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům jsou přímo na rukavici označeny symbolem, viz obrázek níže a třídami provedení, vyjádřenými buď číselnou hodnotou, kdy vyšší číslo vyjadřuje vyšší třídu a tím vyšší ochranné vlastnosti nebo písmenným znakem A až F, kdy analogicky, F značí nejvyšší třídu proti řezu.

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům - značení
Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům – štítek s označením

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům - označení přímo na rukavici
Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům – označení přímo na rukavici

Symbol, značící pracovní rukavice proti mechanickým rizikům a příklad označení s vysvětlením:

Tabulka se zkušebními hodnotami pro jednotlivé třídy rukavic

Pokud je u konkrétní třídy uvedeno X znamená to, že pracovní rukavice nebyla podrobena konkrétní zkoušce proti riziku. U některých rukavic může být uvedena hodnota 0, což znamená, že rukavice má minimální třídu provedení pro dané samostatné jednotlivé nebezpečí. Rukavice je tak určena jen proti rizikům, která mohou způsobit maximálně povrchová zranění. V praxi např. zahradní rukavice.

Označení P je dodatečnou ochrannou a není pro rukavice povinné.

Níže na obrázku jsou patrny rukavice, které mají dodatečnou ochranu proti nárazu v oblasti kloubů.

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům s dodatečnou ochranou
Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům s dodatečnou ochranou proti nárazu v oblasti kloubů

Výběr správných rukavic

Pracovní rukavice proti mechanickým rizikům se dnes vyrábějí ve stovkách různých provedení. Některé jsou dokonce kombinovány s jinými typy ochrany, jako např. kombinované rukavice proti mechanickým rizikům a proti chemickým rizikům. Rozhodně je tedy z čeho vybírat. Navíc i dvoje rukavice se stejnými ochrannými vlastnostmi se mohou na ruce a při práci chovat zcela rozdílně. Jedny mohou být tuhé, druhé velmi přizpůsobivé. Výběru pracovních rukavic je tak potřeba věnovat náležitou pozornost, péči a čas. Výrobce určitě může doporučit vhodné rukavice, ale zkoušet různé druhy, různých výrobců, může být nakonec tou nejlepší cestou, jak nalézt ty nejvhodnější

Jak jste na tom s pracovními rukavicemi vy? Nosíte je vůbec při práci nebo rizika ignorujete? Máte své favority? Klidně do komentáře uveďte konkrétní typ rukavic.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 2

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram