BOZPforum.cz Magazín Logo

Vystudovaný fyzioterapeut, držitel registrace Ministerstva zdravotnictví České republiky pro výkon zdravotnického povolání bez odborného dohledu, konzultant pro obor rehabilitace a pravidelný účastník odborných přednášek, konferencí, kurzů a seminářů v rámci celoživotního vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví.

Od roku 2011 se intenzivně věnuje prevenci pohybového aparátu. Za tu dobu navázal spolupráci s desítkami významných domácích i zahraničních společností, realizoval přes 250 přednášek a workshopů a vyškolil pár tisíc spokojených zaměstnanců. 

Sám o sobě říká, že zázraky nedělá, ale poctivou prací se o ně snaží.

Otázka

Jak jsi na tom s držením těla? Umíš to? Nebo takzvaně kážeš vodu a piješ víno?

O správné držení těla se snažím vždy při zátěži! Viděl jsem totiž v praxi už tolik nehezkých věcí… Ale občas u PC si taky “lehnu” do židle nebo v metru cestou z práce. Většinou to mám ve spojitosti s fyzickou/psychickou únavou. Po pár minutách mě ale “špatné” sezení bolí, takže mě nutí tělo do správné polohy. Je to často otrava, ale jsem za to rád!

Otázka

A jak jsme na tom s držením těla my? Myslím Čechy obecně?

Nevím, jestli je možné řešit držení těla dle národností. Raději bych to rozdělil na věkové kategorie. U dětí je to relativně ok. Tráví svůj čas aktivně. U adolescentů je to bohužel hrozný. Často totální pasivita spojená s absolutním nezájmem o celý svět kolem vede s mobilem v ruce k totálnímu „zbourání“ základů z dětství. A pak se do toho připojí studentské období v lavici, později často sedavá práce. A máme vymalováno!

U mužů často tento stav přetrvává. Ženy dbají o svoje tělo (krásu, zdraví) podstatně víc. Takže kdybych se rozhlížel po nejlepším držení těla, hledal bych v řadách dam v rozmezí 40–50 let.

Otázka

Co přesně je náplní práce fyzioterapeuta? Jak dokážeš zaměstnanci pomoci?

Fyzioterapie se definuje jako léčba pohybem. Často se setkávám s očekáváním ze strany klienta, že po 30-ti letech bolestí dorazí na první terapii, já zatlačím na speciální místo na páteři a máme tady malý zázrak! Ne, takhle to vážně nefunguje!

Odpovědnost za výsledek léčby přesouvám na klienta. Jsem výlučně v roli Morphea – já pouze ukážu cestu. V rámci terapie je pro mne alfou a omegou správné držení těla. Pokud je výchozí poloha (držení těla) špatná, je i celý pohyb nesprávný. A čím větší zátěž, tím větší důvod držet tělo ideálně!

Otázka

Mám pocit, že nezdravé držení těla, nezdravý sed a vůbec nezdravé návyky, jsou snadné a naopak ty zdravé, vyžadují spoustu vůle a přemlouvání se. Není tedy lepší, poslouchat své tělo a nenutit jej do něčeho, do čeho se mu samotnému nechce? 

To záleží. Když tělo naučíme na „zdravé“ držení, bude standardně v tomto režimu fungovat. Na druhé straně je „nesprávné“ držení těla podstatně méně náročné. Prostě se pověsím do vazů, úplně vypnu svalovou aktivitu a vazy to podrží. To z logiky věci znamená, že na správné držení těla potřebujeme určitý svalový potenciál.

Co se týče (ne)vhodnosti, je na místě otázka – jak to tělo bude vypadat po 10 letech podobného devastování? Tělo je sehraný stroj, kde každá součástka má svou předem danou funkci. Jeho životnost je závislá téměř výlučně na způsobu fungování. Nesprávným používáním částí těla, zejména dlouhodobě, dochází k přetěžování daných partií, které pak začnou logicky dělat problémy.

Otázka

Na seminářích ti rukama prošly už tisíce zaměstnanců. Někteří jistě i opakovaně. Myslíš, že si tvé rady vezmou k srdci a řídí se jimi? Že po tvém semináři skutečně zlepší své návyky a eliminují své zlozvyky?

Považuji za úspěch, když ovlivním přemýšlení u 33% účastníků. Nejsem schopen bohužel přesně zjistit, kolik lidi moje vystoupení ovlivnilo. Několikrát se mi při akcích ale připomněli lidé, kteří mou přednášku absolvovali třeba 10 let zpátky a stále si pamatují a dodržují některé mé rady.

Edukace je jediný vhodný způsob, jak měnit věci k lepšímu. Motivace – a teď si pojďme všichni zacvičit a zaběhat, ať nás nebolí záda – je krátkozraká a (omlouvám se kolegům) hodně naivní, zejména z úst „kolegů“, kteří nikdy nikoho neléčili. Z mé zkušenosti mohu říci, že funguje naprosto úžasně používání kazuistik. Na to slyší všichni!

Otázka

Co podle tebe dělá zaměstnancům největší potíže a způsobuje největší problémy?

Statická zátěž a minimální kompenzace! Jak může tělo vydržet ve stejné poloze 8 hod denně? Každá zátěž potřebuje kompenzaci. V případě, že dítě praktikuje sportovní aktivitu na 100% (např. 6 hod týdně), okamžitě musí kompenzovat jinou aktivitou alespoň 2 hod týdně. To ale neznamená, že když hrajete hokej, vykompenzujete to florbalem..

I sezení je důležité kompenzovat, víceméně jakýmkoliv způsobem! Když sedíte celý den (ve vyhrbení), asi bych uvažoval nad napřímením nebo záklonem páteře jako kompenzací.

Otázka

V souvislosti s fyzioterapií se hodně mluví o ergonomii sezení. Opravdu jsou na tom zaměstnanci sedavých profesí tak špatně nebo jsou i jiné, z tohoto úhlu pohledu náročnější práce?

To je hodně relativní. Nemůžeme výlučně paušalizovat – ty sedíš celý den u PC, tak máš (budeš mít) určitě potíže s páteři. Znám lidi, kteří sedí za PC posledních 30 let a potíže se zády mají pouze z práce na zahradě nebo jednorázových sportovních výkonů.

Problémem není jen dlouhodobé sezení. Velkým adeptem na návštěvu fyzioterapeuta jsou i lidé, jejichž práce spočívá v dlouhodobé opakované zátěži, zejména pokud je opakovaný pohyb spojený s rotací těla – například lidé u pásové výroby, zedníci, prodavačky u pokladen, skladníci a další.

Otázka

Má smysl investovat do kvalitní židle nebo stačí míč na sezení za pár stovek?

Milión názorů, zkusím ten svůj – ano, je to důležité. V případě, že trávím celý den v sedě na židli, snažím se o to, aby moje pracovní prostředí bylo dle možností ideální. Když jste ultramaratonec, dbáte na to, co jíte, jakou techniku běhání užíváte a taky si určitě dáte veliký pozor na obuv.

Míč je příjemná kompenzace. Ale na trvalé sezení raději ne. Určitě bude pár jednotlivců oponovat, protože to zvládá absolutně bravurně. Moc vám blahopřeji, ale 95% osob to nezvládá vůbec. Sezení na míči doporučuji maximálně 2-3x denně po dobu 30 min. Víc, než sezení na balonu, doporučuji se na balon párkrát denně natáhnout na záda na 2 min.

Otázka

Na workshopech dokonce zaměstnance učíš cvičit, jde jim to?

Ale jo, jde! Na workshopech jsou menší skupinky (ideálně do 20 osob), takže jsem schopen fyzicky obejít úplně všechny a korigovat cvičení. Z tohoto důvodu nechci podobné aktivity dělat pro větší skupiny lidí – nesprávným cvičením si můžete daleko více ublížit. I proto mi není blízká varianta online workshopů s cvičením.

To, co dělám, musí mít smysl! Jinak je to zbytečně zabitý čas i energie.

Otázka

Kdybys měl uvést jeden cvik za všechny, který by to byl?

Jeden jediný? Pro sedavé zaměstnání? Lehnout si na zem, pokrčit kolena a mezi lopatky položit na 5 cm nafouknutý overball. Když u toho vzpažíte ruce (položíte je na zem za hlavu), ideálně kompenzujete sezení. Dochází ke korekci postavení hlavy (omezení předsunu brady), korekci postavení ramen a lopatek a napřímení hrudní páteře. V případě, že budete kompenzovat sezení po cca 4 hod, budete se cítit nesrovnatelně lépe už po pár dnech! Je to cvičení, které jsem si vymyslel pro ne moc aktivní (tedy líné) klienty.

Otázka

Má význam přerušovat statickou práci, např. práci u PC a v přestávkách si zacvičit nebo stačí, pokud si zacvičím například půlhodinky k večeru po práci?

Rozhodně krátké přestávky! Je to ta nejlepší kompenzace sezení. Přerušit dlouhodobé sezení můžete různým způsobem. Telefonujte ve stoji, taky někdy pracujte ve stoji (používejte výškově polohovatelný stůl), toaletu/kuchyň použijte na jiném patře, používejte schody, odpadkový koš umístěte na opačnou stranu kanceláře, tiskárnu taky. Na oběd zajděte do nedaleké restaurace. Krátká procházka vyčistí hlavu a cestou zpátky pomůže trávení.

Jsou to maličkosti, které vás ale budou nutit postavit se x-krát od počítače, tedy přeruší strnulé statické sezení.

Otázka

A co zaměstnavatelé? V čem mají mezery, co by měli a co mohou zlepšit?

Způsob, kterým zaměstnavatelé pečují o zaměstnance, není často úplně nejefektivnější. Někdy se to dělá z nutnosti – příkaz vedení. Druhý způsob je – tady máte úplně všechno, stačí si vybrat. Ze stovky možností si nakonec ztracený zaměstnanec vybere příspěvek na dovolenou.

Řešíte vyšší práceneschopnost u zaměstnanců? Co se týče pohybového aparátu, po určitou dobu (např. 1 rok) dělejte pravidelné školení, workshopy, instruktáže nebo tréninky. Jak? Ideální způsob je vytvoření malé pracovní skupiny nadšenců, která bude šířit prevenci ve svých pracovních týmech. Je to jedinečný způsob jak efektivně a hlavně dlouhodobě změnit přístup péče o zaměstnance.

Otázka

Máš nějakou zkušenost s firemními “bezpečáky?” Nesetkáváš se s tím, že by zaměstnancům radili a doporučovali historicky přežitá moudra z oblasti fyzioterapie? Nebo tuto oblast dokonce vůbec neřeší?

Pár bezpečáků jsem v práci zažil. Z mé dosavadní zkušenosti je jen pár výjimek, které se tomuto tématu nevyhýbají. Bohužel většina BOZP tématu příliš nerozumí a tak se mu raději vyhýbá, nebo naráží na nedostatek financí a nemá tak prostor téma více řešit se školitelem z oboru.

Vzhledem ke skutečnosti, že nemoci pohybového aparátu patří v ČR dle UZIS dlouhodobě k nejdéle trvajícím příčinám práceneschopnosti, je to minimálně k zamyšlení.

Otázka

Cítíš ve svém oboru podporu ze strany právních předpisů? Nebojuješ s tím, že zaměstnavatelům nabízíš něco, co je nepovinné, dobrovolné?

Neřeším to vůbec. Snažím se pomáhat společnostem, které o pomoc stojí. Nechci a nebudu investovat svůj čas a energii někam, kde je to zbytečné. Lidi, kteří mají zkušenost s léčbou (po úrazu, nemoci), mají zcela jiný přístup ke zdraví. Ostatní svůj přístup změní v době, kdy už bude pozdě. Je podstatně efektivnější problémům předcházet, než je pak řešit.

Otázka

Jak se říká: “Starého psa, novým kouskům nenaučíš!” Není tedy v případě zaměstnanců již pozdě? Neměly by se základy správného držení těla osvojovat už ve školce či na základní škole?

Mým cílem je vytvořit systém na vzdělávání pedagogů v mateřských školkách, na základním stupni ZŠ a BOZP. Jsou to 3 pracovní skupiny, které můžou dlouhodobě něco změnit. S tělem se dají dělat zázraky v jakémkoliv věku. Chce to jedině trpělivost a změnit přístup k vlastnímu zdraví. Aneb jak říká samotný Hippokrates: „Než začnete někoho léčit zeptejte se ho, jestli se vzdá věcí, kvůli kterým je nemocný.“

Otázka

Jak poznám, že už je opravdu potřeba své zdraví řešit a zažité návyky změnit?

V případě, že se nic neděje, je to doba ideální. Když vnímáte občasné bolesti, čas je nejvyšší. V případě chronických zdravotních problémů se strukturálním poškozením se primárně snažím o to, aby to nebylo ještě horší, a případné zlepšení je jen třešnička na dortu.

Otázka

Pokud bys měl stručně něco doporučit zaměstnancům pracujícím většinu pracovní doby u PC, co by to bylo? 

Neseďte u PC delší dobu než 1 hod bez přestávky!!! Udělejte 10 dřepů, odskočte si na toaletu nebo se stavte u kolegy. Jen tam neseďte celý den, i kdyby byla židle dokonalá a sezení naprosto ideální.

Otázka

A zaměstnancům fyzicky aktivním, např. manipulujícím s těžkými břemeny?

Dělejte to správně. Dle možností se postavte ke své práci čelem (není to žádná metafora) a minimalizujte rotace těla s úklonem.

Instruktáž zvedání a manipulace s břemeny je jediný způsob, jak si můžete chránit své zdraví. Nejsou to žádné teorie, ale dlouholeté zkušenosti z praxe. A taky někdy odpočívejte. Odpočívat potřebuje hlava i tělo.

Otázka

Jak jsi prožil a dožíváš rok 2020? A co tvé plány pro rok 2021? 

Rok 2020 byl pro mě v pracovní rovině fakt hrozný. Nečelil jsem výzvám, jen katastrofám. Naštěstí já i moji blízcí, jsou zdraví – nejdůležitější!

A plány na rok 2021? Netuším, co se bude dít příští týden. Rád bych svoje aktivity tento rok rozšířil pro individuální klienty a s pár kolegy vytvořil malé rehabilitační centrum orientované na prevenci nemocí pohybového aparátu. To je ale spíš běh na delší trať než jen rok 2021.

Děkuji za rozhovor, spoustu cenných informací a tvých zkušeností. Mnoho zdraví, pracovních i osobních úspěchů v roce 2021!

Bc. Pavel Kosť

Fyzioterapeut, konzultant, lektor

+420 728 613 851

LinkedIn

Facebook Page

List item

List item

List item

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 4

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram