BOZPforum.cz Magazín Logo

Energetická krize se negativně dotýká každého z nás a to včetně firem. Zaměstnavatelé hledají cesty, jak nějakou tu energii ušetřit. V případě teploty na pracovištích, však byly do značné míry limitování nařízením vlády a stanovením minimálních teplot. To se však změnilo, protože Vláda ČR schválila změnu nařízení a teplotní limity snížila.

Teploty na pracovišti upravuje nařízení vlády č. 361/2007 Sb., a to ve své tabulce 2, části A, přílohy č. 1.

O změně nařízení vlády můžete nalézt podrobnosti přímo na webu vlády

Níže je uvedena tabulka, která v zeleném sloupci uvádí změny. Ty se tedy týkají pouze tříd práce I a IIa, u nichž dochází k poklesu limitu vždy o 2°C. Možná se to nezdá úplně dost, ale odhaduje se, že snížení teploty o jeden stupeň může ušetřit 5 až 10% energie, což rozhodně není málo.

Třída práce I

Do třídy práce I patří tyto práce a pracovní pozice:

  • práce vsedě s minimální celotělovou pohybovou aktivitou,
  • kancelářské administrativní práce,
  • kontrolní činnost v dozornách a velínech,
  • psaní na stroji,
  • práce s PC,
  • laboratorní práce,
  • sestavovaní nebo třídění drobných lehkých předmětů.

Třída práce IIa

Do třídy práce IIa patří tyto práce a pracovní pozice:

  • práce převážně vsedě spojená s lehkou manuální prací rukou a paží,
  • řízení osobního vozidla, a některých drážních vozidel,
  • přesouvání lehkých břemen nebo překonávání malých odporů,
  • automatizované strojní opracovávání a montáž malých lehkých dílců,
  • kusová práce nástrojářů a mechaniků,
  • pokladní.

Práce zařazené do tříd IIb, IIIa, IIIb, IVa, IVb a V naleznete potom v tabulce č. 1, části A, přílohy 1, NV. č. 361/2007 Sb., úz.

Práce neuvedené v tabulce se zařazují s ohledem na druh práce obdobného charakteru.

Teplota teplé užitkové vody

Teplota teplé vody
Teplota teplé vody

Při hledání cest, jak uspořit, mnohé zaměstnavatele napadne snížit teplotu teplé užitkové vody (TUV). Jde o krok, který dokáže nemalé peníze ušetřit. Musí však být proveden s rozumem. Pokud dojde k poklesu teplé vody v systému pod určitou mez, hrozí riziko přemnožení bakterií ve vodě. Mezi typickou bakterii patří např. legionella. Ta způsobuje nemoc legionářů či mírnější pontiackou horečku. Legionářská nemoc může být i smrtelná. Své o tom ví např. provozovatel penzionu na Zlínsku. Proto si s touto bakterií opravdu neradno zahrávat!

Více informací o legionelle se můžete dočíst na webu https://legionella.cz/.

Pravidla dodávky teplé vody se řídí odst. (1), § 4, vyhlášky č. 194/2007 Sb., úz. Tento právní předpis přímo neupravuje, na jakou teplotu musíte vodu ohřívat, jasně však stanoví pravidla pro teplotu vody v místě výtoku u spotřebitele, kde nesmí poklesnout pod 45°C a nesmí být vyšší, než 60°C.

Pokud se tedy rozhodnete snížit teplotu ohřevu, vždy si řádně překontrolujte, aby teplota na všech výtocích neklesla pod 45°C! Výjimkou je možnost krátkodobého poklesu teploty v době odběrných špiček spotřeby.

Doporučuje se také provádět pravidelnou dezinfekci systému přehřátím vody nad teplotu 70°C, tzv. termická dezinfekce. Kromě toho můžete využít také chemické dezinfekce pomocí chlorace vody, použití Ag/Cu ionizace, použitím monochloraminu, chordioxidu nebo ozonu. Poslední běžně dostupnou metodou dezinfekce vody je použití UV záření.

Tipy, jak se zahřát

Snížená teplota se nově dotkne zejména zaměstnanců prací, při kterých není nijak vysoký energetický výdej, resp. zejména prací v sedě. Pokud člověk sedí, nehýbe se, může mu být zima i při mnohem vyšších teplotách, než jsou nově schválené limity. Je proto dobré se na chladnější podmínky připravit. Níže je proto uvedeno několik tipů, jak se na pracovišti zahřát.

#1 Pohyb, pohyb a zase pohyb!

Hýbejte se! Kdykoliv to jen jde, zvedněte se ze židle a hýbejte se. Pokud vás zrovna práce k pohybu nenutí, nemáte pro co zajít, co kam zanést, udělejte si pohybovou přestávku. Pár kliků, pár dřepů, případně Jumping Jacsk nebo angličáky (dřep, klik, výskok). Pomůže i procházka ve svižném tempu po dlouhé chodbě tam a zpět. Nejen, že vás pohyb zahřeje, ale uděláte i něco pro své zdraví.

info

Jumping Jacks

Výborný cvik na zahřátí je tzv. Jumping Jacks.
Stojíte rovně, ruce máte rovně podél těla.
S výskokem roztáhnete nohy více, než na šířku ramen a současně ruce spojíte nad hlavou. S dalším výskokem se opět vrátíte do výchozí polohy.
30 opakování by mohlo na zahřátí stačit.

Máte-li možnost, použijte polohovatelný stůl a snažte se více stát, než sedět. Při stoji vydáte mnohem více energie, než při sedu. Zcela ideální pak je, doplnit stání o chodící pás pod nohami.

Každopádně však myslete na to, že teplé oděvy mají pouze schopnost vaše tělesné teplo izolovat, nikoliv jej vytvářet!

Je to podobné, jako spaní v zimě pod širákem. Můžete mít sebelepší a sebeteplejší spacák, ale stejně vám v něm bude zima, pokud do něj ulehnete promrzlí. Pokud si však před ulehnutím zacvičíte, donutíte vaše tělo vytvořit teplo, pak jej spacák dokáže udržet klidně i celou noc.

Nestačí se tedy řádně zaizolovat, ale musíte své tělo donutit, aby nějaké teplo na zahřátí samo vytvořilo!

Mezi podceňovanou část oděvu, která vám pomůže udržet tělesné teplo, patří např. šál. Holý krk má velkou plochu. Navíc vám přes krk vedou tlusté krční tepny a mnoho žil a krk je tak pro únik tepla jako dělaný. Zakryjte ho šálou nebo kvalitním rolákem a uvidíte ten znatelný rozdíl.

Rozhodně také nezapomínejte na kvalitní teplé ponožky a obuv. Nepředávejte jen tak své těžce vyrobené teplo chladné podlaze!

#2 Jídlo a pití

I vhodné jídlo a pití vám dokáže dodat teplo. Nezapomínejte proto mít po ruce kvalitní teplý nápoj, ideálně čaj. Termoska zaručí vysokou teplotu po celou dobu konzumace.

Co se jídla týče, existuje celá řada potravin, o kterých se má za to, že vás jejich konzumace zahřeje. Pokud však člověk zapátrá po zdrojích takových informací, je to už o poznání horší. Můžete ale vyzkoušet babské rady a zahřát se konzumací kořenové zeleniny, luštěnin, ořechů, kozího či ovčího sýru, kakaa nebo třeba ovesných vloček. Zaručeně vás rozpálí kvalitní chilli papričky a feferonky a nepohrdněte ani horkou polévkou či vším, co obsahuje zázvor.

Naopak nevěřte tomu, že vás zahřeje alkohol. Ten do zaměstnání nepatří. Nejen, že vás nezahřeje, ale navíc s jeho konzumací hrozí další rizika!

#3 Další možnosti zahřátí se

Můžete využít některou z moderních vychytávek. Zejména nejrůznější tepelné vložky, které nahřejete, např. při vaření. Existují i nejrůznější vložky na baterie. U těchto vychytávek je ale dost diskutabilní, zda na pracovišti nešetříte energiemi proto, abyste jimi následně plýtvali pomocí nejrůznějších pomůcek.

Namísto toho, pokud vám to zaměstnavatel dovolí, si na pracoviště vezměte svého mazlíka. Ať už vám na klíně bude pochrupovat kočka nebo pejsan, zahřejí vás oba více než dostatečně.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram