BOZPforum.cz Magazín Logo

Překonat únavu na pracovišti pomůže i káva

Mohlo by vás také zajímat
7. 12. 2021
Redakce GourmetKava.cz

Současný uspěchaný způsob života přispívá často k únavě, vyčerpání a ospalosti. Prakticky každý z nás se čas od času potýká s nepříjemnou únavou i na svém pracovišti. Tento stav pochopitelně zhoršuje výkonnost a někdy může být dokonce nebezpečný. S bojem proti únavě může pomoci i obyčejná káva. Jakou vybrat a jak si ji v práci připravit?

Proč jsme vůbec unavení?

Únava je obecně pocit, kdy se cítíme celkově zesláblý, a to nejenom po fyzickém stránce.

Během podobného stavu máme dojem, že nám to „hůře myslí“. K příznaků patří například zhoršené kognitivní schopnosti, úsudek, koncentracekomunikační dovednosti. Nezřídka cítíme kromě samotné únavy i neméně příjemnou ospalost.

Při dlouhodobé přetrvávající únavě se dostavuje celá řada dalších symptomů. Jedná se mimo jiné o bolesti hlavy a závratě, špatnou koordinaci pohybů, pocity na omdlení či potíže s pamětí. Není tedy žádných pochyb o tom, že se nejedná o žádoucí stav.

K nejčastějším příčinám únavy a vyčerpání patří:

  • spánková deprivace
  • stres
  • přepracování
  • celkové přetížení organismu
  • nevhodný jídelníček, nedostatek živin
  • špatná fyzická kondice
  • nemoc

Jak bojovat s únavou na pracovišti

Málokdo má to štěstí, že může v práci takzvaně „vypnout“. Většina z nás musí naopak právě na pracovišti podávat maximální výkon, plně se soustředit a dokázat pružně a adekvátně reagovat na rozličné situace. Únava, která snižuje produktivitu práce, zhoršuje reakce a úsudek, může být v některých případech i nebezpečná.

Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak s únavou bojovat. Nejdůležitější je pochopitelně odstranit její příčinu. Ale ruku na srdce, někdy to zkrátka není možné.

K prevenci proti únavě může přispět celkově zdravější životní styl. To znamená především vydatný a pravidelný spánek, vyvážený a zdravý jídelníček, stejně jako dostatečná pohybová aktivita. To jsou ovšem záležitosti, které lze jen stěží provozovat přímo na pracovišti.

Pokud vás během pracovního procesu přepadne únava a ospalost, můžete jako první pomoc vyzkoušet kávu. Kofein, který obsahuje, totiž působí jako účinný životabudič. Kromě toho má pití kávy i další zajímavé účinky na lidský organismus:

  • potlačení únavy
  • snížení ospalosti
  • zlepšení koncentrace a komunikačních dovedností
  • schopnost lepšího úsudku
  • pozitivní vliv na náladu
  • zdroj antioxidantů (chrání buňky před oxidativním stresem)

Jak si v práci připravit chutnou kávu

Káva na pracovišti může efektivně přispívat ke snížení únavy a překonání ospalosti. Kromě toho si lze i z jejího samotného popíjení udělat příjemný zážitek. Vyplatí se proto vsadit na čerstvou a opravdu kvalitní kávu, která vyniká svou chutí a vůní.

Jakou kávu vybrat

K tradičním a nejznámějším druhům patří káva Arabica, která tvoří až 75 % druhů celosvětové produkce. Má lahodnou mírně nakyslou chuť a velice příjemné bohaté aroma. Zdrojem je kávovník arabský, který se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Je rozšířený zejména ve Střední a Jižní Americe, Africe, a dokonce i na australském kontinentu.

Velice žádaná je rovněž káva Robusta, která se pyšní podmanivou nahořklou chutí a intenzivním aroma. Navíc má vyšší obsah kofeinu, proto je rovněž velice vhodná jako první pomoc pro překonání únavy či ospalosti. Zdrojem této odrůdy je méně náročný kávovník statný, který je rozšířený především v Asii a Africe.

Pokud se nemůžete rozhodnout, jakou kávu zvolit, je zajímavou variantou kávové předplatné. To je vhodné pro opravdové labužníky i ty, kteří se s kouzelným světem kávy teprve seznamují. Každý měsíc totiž obdrží jiný druh kvalitní kávy, což jim umožní objevovat rozmanité chutě a vůně jednotlivých odrůd.

Způsoby přípravy kávy na pracovišti

Mnozí zaměstnanci mají na pracovišti k dispozici kávovar na espresso nebo kávovar na překapávanou kávu, což skýtá jednoduchou a rychlou přípravu kávy.

Pokud podobný přístroj na pracovišti nemáte a zároveň jste nepřišli na chuť instantní ani turecké kávě, není nic ztraceno. Výtečnou kávu dokáže během chvilky vykouzlit například french press. Jedná se o konvičku s filtrem či sítkem, která si poradí dokonce i s přípravou studené kávy.

Další zajímavou možností je aeropress, který se výtečně hodí i na služební cestu, navíc se velice snadno se čistí. A když už jsme u pracovních cest, nesmíme zapomenout zmínit ani Handpresso. S tímto malým šikovným pomocníkem si můžete dopřát šálek dobré kávy prakticky kdekoliv.

Kdy a jak často popíjet kávu

Na tyto otázky úplně jednoznačná odpověď neexistuje. Nejčastěji se uvádí, že účinky kávy se nejvíce projeví přibližně během 30 až 45 minut po konzumaci. Pokud vás proto čeká náročné jednání nebo služební cesta, dejte si šálek kávy s jistým předstihem.

Příliš vhodné ovšem není večerní popíjení kávy. Důvod je zřejmý, obsažený kofein, který podporuje bdělost, by mohl zhoršit usínání a následně také kvalitu spánku.Za bezpečnou dávku pro dospělého se považuje 3 až 6 mg kofeinu na 1 kg hmotnosti. Pro bližší představu, šálek kávy o objemu 100 ml obsahuje přibližně 60 mg kofeinu. To znamená, že člověk o váze 70 kg by neměl vypít více než 7 šálků kávy denně.

Jaký kelímek používáte při koupi teplého nápoje s sebou?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Redakce GourmetKava.cz
Vaše 1. volba ve světě kávy. Kávu pro vás pražíme každý týden. Mimo kávu u nás najdete i široký sortiment příslušenství od mlýnků, moka konviček a kávovarů až po pokročilé baristické vybavení.
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram