BOZPforum.cz Magazín Logo

Noční směna a stravování

Mohlo by vás také zajímat
17. 12. 2020
Tomáš Průša

Každý, kdo pravidelně zažívá noční směny ví, že to není nic snadného. Den předem si často pořádně neodpočineme a jdeme do práce, kde máme odvádět 100% pracovní výkon. Vím, že každé pracovní odvětví má svá specifika, je možné, že po přečtení článku si řeknete „Tak tohle u mě fakt nepůjde!“.

Pokusím se vám to v krátkosti podat srozumitelně a předat vám pár principů, které si dle svého můžete do své pracovní doby napasovat.

Pojďme na to……..

Naberte energii

Příprava na noční směnu v podstatě začíná už obědem. Celý den by měl být o lehkých jídlech, ovoci, zelenině. Pokud si dáte k obědu svíčkovou se 6, unaví vás a možná si chvilku schrupnete. Otázka je „Je to ten spánek, který chci?“. Tělo musí natrávit hodně energie a neodpočine si ani při spánku.

Volte jídla jako je bílé maso, těstoviny, rýže, luštěniny, ryby, polévky.

Řekněme, že noční směna vám začíná v 18h a zhruba v 17h musíte vyrazit z domu, abyste se na ni stihli dopravit.

Snídaně

Dopřejte si palačinky, wafle, jogurt s müsli, ovoce apod. Nebo si ovoce nechte až na dopolední svačinu.

Oběd

Těstoviny nebo rýže s krůtím masem je ideální. Obsahuje množství sacharidů, které se vám budou později hodit. Vyvarujte se těžších tučných omáček jako je například sýrová.

Běžte si lehnout, pokud jste ještě nespali.

Odpolední svačina

Odpolední svačina v 15h pro vás bude důležitá. Dejte si žitný chléb (žitná mouka má nižší glykemický index než pšeničná, tzn. Vydržíte déle sytí) např. s lučinou, vysokoprocentní šunkou, sýrem – nechám na vás, k tomu zeleninu. Zeleninou nemám na mysli, že si dáte kolečko okurky. Do misky si nakrájejte papriku, salát, teď v zimě je ideální zelí. K pití si dejte bylinkový čaj, mezi 15 a 17 hodinou jede močový měchýř naplno a je ideální doba na jeho propláchnutí, kávu tedy ne.

Na co si dát pozor?

Naše tělo a orgány mají své bilogické hodiny. Nemohou všechny fungovat naplno celý den, v určitou dobu jsou jedny aktivnější než druhé. Pokud bychom to měli brát z tohoto pohledu tak celou noční směnu můžeme rozdělit do několika fází.

  1. Mezi 17 a 19h jsou nejaktivnějším orgánem ledviny. Káva před noční směnou, nám v tuto hodinu tedy spíše ublíží, než pomůže. Dejte si čistou vodu. Vyhněte se více soleným jídlům.
  2. Mezi 19 – 21h Žaludek odpočívá, nic nejezte. Teď trochu z duševního soudku, mysl je v tuto chvíli bystrá, pokud vám to vaše povolání dovolí, poslechněte si trochu dobré hudby. Teď je ta ideální doba a aspoň se dobře naladíte na zbytek noci.
  3. Mezi 21-23h je tělo v útlumu, buďte na sebe opatrní. Je ideální doba trochu si orazit. Pokud máte možnost, dopřejte si kávu, jídlo, klidně to od oběda. Opravdu se vyvarujte tučných jídel, tělo je těžko tráví a budete zbytečně unavení. Pijte tekutiny, vodu, fresh, čaj….
  4. 23-01h – nejvíce pracuje žlučník, v tuto dobu kávu nepijte, vyvarujete se nepříjemnostem, jako jsou různé záchvaty apod. Dejte si dostatek tekutin. Najíst se můžete také. Odpočívá srdce, stresové situace nejsou ideální. Chápu, že hasiči, zdravotníci, policisté apod. nemají moc na výběr.
  5. Mezi 01 – 03h bychom neměli nic jíst ani pít, rozhodně ne kávu. Navíc mozek v tuto dobu bývá hodně v útlumu, při práci buďte mnohem pozornější a opatrnější. Je větší pravděpodobnost, že by se vám něco nemuselo povést.
  6. 03-05h – teď není nejlepší doba na cigárko, v tuto dobu se čistí plíce. Dejte jim tu možnost. Jídlo si dejte, zeleninku, vodu, ideální je nějaká dobrá zahřívací polévka. Vyhněte se mléčným produktům – zahleňují.
  7. 05 – 07h a dál pravděpodobně budete na cestě domů, nebo už doma. Káva v tuto hodinu je už nesmysl, doma byste neusnuli. Buď si dejte něco malého, pokud jste neměli polévku předtím, dejte si klidně misku vývaru a zalezte do peřin. Co nejvíce zatemněte, vypněte mobilní telefon na režim letadlo. Před spaním do něj nekoukejte, světlo telefonu vás zbytečně vyruší.

Jak už jsem říkal, každá profese má na noční směně jiné potřeby. Ne vždy nám okolnosti dovolí se tím řídit. Když to hodně zestručním nejezte v hodinách 19-21, 01-03, kávu nepijte 17-19, 23-03, pokud jste kuřáci, dejte plicím pauzu mezi 03-05.

Věřím, že vás článek inspiroval.

Přečtěte si také článek: “Požadavky BOZP na noční práce.

Tomáš Průša
Poradce výživy a osobní konzultant.
+420 723 745 789
[email protected]

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 3.2 / 5. Počet hodnotících: 9

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram