BOZPforum.cz Magazín Logo

Poděkování členům FB skupiny: “Bezpečnost práce”

Mohlo by vás také zajímat
23. 9. 2023
BOZPforum.cz (redakce)

Zajímáte se o problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP), požární ochrany (PO) a souvisejících oborů? Chcete být v obraze? Chcete vědět, co lidi pálí? Jaké jsou příčiny a důsledky pracovních úrazů a požárů? Pak jistě znáte FB skupinu “Bezpečnost práce!”

Dnes uplynuly přesně čtyři roky, kdy byla Facebook skupina “Bezpečnost práce” založena Martinem Valdhansem a Vítem Hofmanem. Tato Skupina v podstatě nahradila stejnojmennou stránku Martina Valdhanse, na kterou přímo navazuje, doplnila odbornou skupinu Víta Hofmana: “Bezpečáci” – výměna zkušeností BOZP i PO a stala se také jakýmsi interaktivním rozšířením tohoto online magazínu.

Změna především umožnila mnohem lepší interakci členů a jejich zapojení se do chodu skupiny.

Členská základna

Od svého počátku skupina stále sbírá nové členy a k dnešnímu dni jich má neuvěřitelných, více než 70 000! Tímto každému jednomu z nich děkujeme!

Převážnou část členské základny tvoří Češi (cca 67 000 členů), druzí jsou Slováci (cca 2000 členů), třetí potom Němci (cca 150 členů). Nejvyšší zastoupení členů je z Prahy (cca 6100 členů), Brna (cca 2800 členů) a Ostravy (cca 1900 členů).

Skupina naneštěstí není genderově příliš vyvážená, kdy jen 7% členů jsou ženy. Zde tedy velká výzva pro ženy! Možná to trochu koreluje se statistikou pracovní úrazovosti, kdy za sledované období od roku 2013 do roku 2022, jen 31% pracovních úrazů s pracovní neschopností delší než 3 dny, připadlo na ženy a žen se týkalo dokonce jen 4,8% smrtelných pracovních úrazů!

Co se týče věkového průměru, toto je totožné pro obě pohlaví a nejvyšší zastoupení mají lidé ve věku 25 – 34 let. Na druhém místě jsou lidé ve věku 35 – 44 let, jen s nepatrným náskokem nad věkovou skupinou 18 – 24 let.

Aktivita skupiny

Skupina je stále velmi aktivní a za poslední rok v ní vzniklo na 1100 příspěvků, objevilo se na 32 000 komentářů a bez mála 250 000 reakcí, v podobě např. sdílení.

Skupina je nejaktivnější ve středu. Většinu dní, kromě soboty, aktivita skupiny eskaluje mezi 20:00 a 22:00 hodinou! V sobotu je to hodina desátá!

Plány do budoucna

Odbornost a edukace! Jednoznačně.

Stále máme stejný cíl. Přiblížit bezpečnost veřejnosti, vysvětlit důležitost konkrétních opatření a ukázat, co se stane, pokud se stanovená pravidla nerespektují. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je mezi veřejností stále vnímána dost negativně, často jako něco, co jen obtěžuje a zatěžuje. I tento pohled chceme změnit!

Skupina možná až příliš trpí na sdílení explicitního obsahu, zachycující pracovní úrazy. Tato videa stále považujeme za velmi důležitá a přínosná. Protože dá-li se na na nastalých pracovních úrazech nalézt něco pozitivního, je to možnost ponaučit se z nich! Tento obsah však často zcela zastíní odbornou stránku věci. Cílem tedy je, případná tato videa jasně vysvětlit, uvést konkrétní právní předpisy platné v ČR, které mají za cíl takovým úrazům zabránit a tyto srozumitelně prezentovat členům skupiny.

Dále je cílem přinášet více odborného obsahu, který srozumitelnou řečí vysvětluje pravidla BOZP a PO a dát členům jasně na vědomí, že skupina skutečně neslouží jen ke sdílení videí, ale slouží současně jako místo, kde se mohou poradit nebo sdílet své zkušenosti.

V návaznosti na tyto cíle budou ještě více, než kdy dříve, potlačovány nenávistné, vulgární nebo jinak nevhodné projevy některých členů, které mohou shazovat obecný dojem ze skupiny. Zde se také sluší dát velké poděkování všem správcům skupiny, za jejich nikdy nekončící práci!

Děkujeme, že jste s námi!

Děkujeme, že jste s námi! Děkujeme za vaši aktivitu ve skupině a vaši pomoc, při rozšiřování skupiny, pozváním vašich přátel. Nikdy nevíte, komu tím můžete zachránit život nebo zdraví!

BOZPforum.cz (redakce)
DĚLÁME PRACOVNÍ SVĚT BEZPEČNĚJŠÍM! [BOZPforum.cz]
Naším cílem je šířit povědomí o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, požární ochraně a všech souvisejících oblastech. Informovat o novinkách, možnostech a řešeních, ale také o důsledcích ignorování pravidel jak ze strany zaměstnavatelů, tak i samotných zaměstnanců.

Máte zájem spolupracovat? Napište: [email protected]
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram