BOZPforum.cz Magazín Logo

Inovativní značení v provozu

Mohlo by vás také zajímat
13. 11. 2019
Ing. Denisa Žochová

Revoluce industry 4.0 přináší nespočet inovací, a to snad ve všech oborech. Revoluce 4.0 v BOZP je žhavým tématem a výzvou pro mnoho firem. Pojďme se detailněji podívat na problematiku značení v provozu, jež je povinným prvkem bezpečnosti.

Bezpečnostní značení je nedílnou součástí všech skladů, výrobních a provozních hal apod.. Co je však podstata takového značení? Upozornit na nebezpečí, a to před manipulační technikou nebo například před nebezpečnou zónou. Hlavním cílem značení je ochránit zaměstnance. Otázkou však zůstává, jak moc je takové značení efektivní, když se po čase poškodí, smaže, nebo se dá překrýt nakládkou či jiným předmětem. A jak je skutečně efektivní ono klasické značení, když si vezmeme v potaz provozní slepotu?

LED bezpečnostní značení

Snad každý bezpečák řeší neustálou obnovu a prostoje spojené s novými nátěry nebo polepy. Řekněte „NE“ zastaralému způsobu značení. Využijte moderního LED bezpečnostního značení, které dlouhodobě řeší problém bezpečnosti a přináší efektivní způsob fungování provozu, na rozdíl od klasického způsobu značení.

Jak LED značení funguje?

LED vizualizace je odpovědí na všechny problémy spojené s běžným značením. Díky projektorům v industriálním designu je možné nasvítit jakýkoli bezpečnostní symbol. Dokonce je možné nasvítit i pohyblivá břemena jako například jeřáb.

Příklad bezpečnostního LED značení pro jeřáby [Zdroj: ALIS-TECH, www.alis-tech.com]

Projektory nabízí několik možností nasvícení. Mohou svítit 24/7 a zcela tak nahradit funkci klasického značení nebo mohou být aktivovány na pohyb, a to jak na pohyb manipulační techniky, tak i zaměstnance. Bezpečnostní piktogramy mohou blikat, svítit nebo pulzovat.

Efektivní řešení pro omezení provozní slepoty

Aplikace LED bezpečnostního značení v praxi [Zdroj: ALIS-TECH, www.alis-tech.com]

Největší přidaná hodnota LED vizualizace v provozu je bezpodmínečně redukce provozní slepoty. Piktogramy se na zemi objeví pouze v případě, že nebezpečí skutečně hrozí. Navíc díky možnému blikaní je psychologicky větší šance na povšimnutí si značení. Tento způsob značení nepřekryjete, nesmažete a ani jej jinak nepoškodíte.

LED projektory je možné nainstalovat prakticky do jakéhokoli prostředí. Díky industriálnímu designu jsou projektory odolné proti prachu, vlhkosti a dalším nástrahám provozu.

Argument hovořící ve prospěch projektorů je oživení samotného pracoviště a rozbití stereotypu, kterému zaměstnanci čelí každý den.

Klasické bezpečnostní symboly nejsou to jediné, co se dá projektory nasvítit. Velmi jednoduchým způsobem lze nasvítit například i přechod pro zaměstnance a usměrnit tak pohyb po provozu.

LED přechod pro chodce [Zdroj: ALIS-TECH, www.alis-tech.com]

LED projektory představují investici do inovativního řešení klasických problémů, které dlouhodobě firmě přináší úsporu v podobě nákladů na obnovení značení a prostojů při jejich obnově.

Ukázka aplikací LED značení v praxi

Pro více informací: www.alis-tech.com.

Ing. Denisa Žochová
Denisa Žochová, Marketing Manager (ALEDO s.r.o., ALIS Tech s.r.o.)

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram