BOZPforum.cz Magazín Logo

Hledáte tip na vánoční dárek pro bezepčáka? Tedy dárek pro osobu, která zajišťuje plnění úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ať už mluvíme přímo o odborně způsobilé osobě, manažerovi BOZP nebo bezpečnostním technikovi?

Pod stromečkem rozhodně udělá radost něco, co práci zpestří či zpříjemní. Tento článek uvádí možné tipy na vhodné dárky pro tuto profesi.

Úvodem nutno podotknout, že celá věc je samozřejmě velmi individuální, proto se navržené tipy snaží být zejména praktickými.

Osobní ochranné pracovní prostředky

Bezpečáci, přestože jejich práce je spíše administrativně – organizační, se často pohybují v rizikovém prostředí, kde musejí používat k ochraně svého zdraví osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP). Kvalitní prostředky tedy jistě ocení a níže tip na některé z nich.

Bezpečnostní přilba

Bezpečnostní přilba je pro mnohé synonymem k bezpečnosti práce. Snad každý bezpečák občas přilbu potřebuje.

Osobně jsem k plné spokojenosti dlouho používal žlutou G3000 HV od 3M, kterou jsem nově zaměnil za SecureFit X5000 stejného výrobce s geniálním magnetickým podbradním páskem.

SecureFit X5000 je takový Merdcedes mezi přilbami a jde vlastně o dvě přilby v jedné. Kombinuje totiž vlastnosti klasické průmyslové ochranné přilby s vlastnostmi přilby pro práce ve výškách. Poskytuje tak maximální ochranu. Rozhodně ji mohu doporučit, díky své ergonomii se skvěle nosí.


0
A jakou přilbu používáte vy?x

Chybu neuděláte ani s jinými výrobci, ale 3M je zárukou kvality, kompatibility s jinými OOPP, skvěle sedí a velmi pohodlně se nosí.

3M G3000 HV

3M SecureFit X5000

Kvalitní bezpečnostní obuv

Zapomeňte na klasické, ne příliš pohodlné, nevzhledné, černé bezpečnostní boty.

Bota s ocelovou špičkou? Dnes už ji od klasické tenisky nemusíte ani rozeznat a to díky výrobci PUMA!

PUMA Velocity 2.0 Blue low

Když jsem bezpečnostní obuv značky PUMA poprvé chytil do ruky, nevěřil jsem, že je to skutečně obuv bezpečnostní!

Od klasické tenisky je opravdu téměř k nerozeznání. Prozradí ji jen vyšší váha. Co je ale největším překvapením, je pohodlnost těchto bot, která ke skutečným teniskám nemá příliš daleko. Skvěle vymyšlený způsob (ne)zavazování a kvalitní funkční podrážka už jsou jen třešničkami na dortu.

Vlastně jsem si ty boty natolik zamiloval, že je nosím všude a to i na nákup. PUMU tedy vřele doporučuji, výběr je veliký!

Kvalitní pracovní odvěvy

Co se týče oděvů, každému dle libosti. Od triček, přes mikiny, vesty, bundy či kalhoty. Bezpečák upotřebí vše.

Zde rozhodně doporučuji prověřenou značku Engelbert Strauss, která nabízí velký výběr od všeho.

Například s kvalitní softshelkou, svetrem nebo vestou, vedle rozhodně nešlápnete.

Softshelová bunda Engelbert Strauss

Od této značky specializující se na bezpečnostní oděvy, obuv a doplňky, můžete rovněž zakoupit kvalitní opasek nebo dokonce i pyžamo.

Ochranné brýle

Ochranných brýlí je na trhu opravdu celá řada. Můžete koupit brýle za pár korun nebo několik tisíc.

Osobně, co se ochranných brýlí týče, nejsem zastáncem zbytečných investic. Ze zkušeností vím, že brýle nemají dlouhou životnost. Navíc, bezpečák brýle většinou používá jen krátkodobě.

Z těch, co jsem vyzkoušel, mám osobně nejraději 3M SecureFit 401. Jsou velmi lehké a mají opravdu měkké stranice s koncovkami (“nožicky”). Věřím, že díky tomu sednou opravdu každému.

Zátkové chrániče sluchu

Boxík s chrániči sluchu se může vždy hodit. Člověk si jej hodí do kapsy a má tak chrániče vždy při sobě. Monopren, ze kterého vyrábí 3M, je navíc omyvatelný a tak jsou chrániče určeny k opakovanému použití.

Mně už několikrát zachránily sluch.

Literatura

“Bezpečnostní” literatury je na trhu celá řada. Nejedna knížka mně prošla rukama. Bohužel musím konstatovat, že většina odborných knih je spíše citacemi právních předpisů a technických norem. Nečtou se dobře, rychle zastarají, nemají odbornému čtenáři příliš co nabídnout.

Za výjimku, která by neměla chybět v knihovně žádného bezpečáka, považuji knížku od pana Zdeňka Šenka: “Pracovní úrazy v judikatuře.”

Pomůcky a vychytávky

Níže uvedu pár pomůcek nebo vychytávek, chcete-li, které sám používám nebo vlastním a o kterých si myslím, že mohou bezpečákovi usnadnit život nebo se hodit.

Kvalitní čelovka nebo svítilna

Zde hodně záleží na oboru a pracovišti, kde se bezpečák pohybuje, ale občas je potřeba si zasvítit.

Kvalitní čelovka nebo svítilna se tak může hodit každému. Navíc je snadno přenosná nebo se může vozit v autě.

Zde jednoznačně doporučuji svítilny českého výrobce Fénix. Jde o prvotřídní kvalitu na dlouhá léta. Sám jejich čelovku používám a ta svítivost je až neuvěřitelná!

Vyprošťovač při nehodě

Malá pomůcka, kterou snad nikdy nebudete potřebovat, ale pokud náhodou ano, může vám zachránit život!

Jde o jednoduché zařízení, které vám umožní přeřezat zaseknutý bezpečnostní pás vozidla nebo rozbít sklo. Můžete jej nosit na klíčích nebo upevnit na vhodné místo ve vozidle.

Výstražné světlo (maják)

Povinností při dopravní nehodě je tuto řádně označit, pomocí výstražného trojúhelníku. Není ale vůbec na škodu, tento trojúhelník doplnit i dalším, světelným značením – výstražným světlem (majákem). Snížit pravděpodobnost, že do vás někdo další narazí, není nikdy na škodu!

Bezpečnostní nůž

I bezpečák potřebuje občas něco říznout. Např. rozbalit vánoční dárky. A to by bylo, kdyby se u toho pořezal. Bezpečnostní nůž riziko omezí a bezpečák si alespoň vyzkouší, jak se s ním pracuje, když už jej sám nakazuje používat zaměstnancům!

Diktafon

Vytvořit hlasový záznam některých jednání a komunikace může být někdy velmi efektivní. Je velmi průkazný a zpětně se k němu dá kdykoliv vrátit. Diktafony jsou velmi málo používanou a často podceňovanou pomůckou. Zapomeňte na záznam zvuku pomocí mobilní aplikace. Profesionální diktafon odvede prvotřídní práci a záznam nebude jen jedním dlouhým chrastěním a šuměním. Se značkou Tascam neuděláte chybu!

Laserový dálkoměr

Co si budeme povídat. Bezpečnost je často o mírách a bezpečák rozhodně, čas od času, potřebuje měřit. Nejenom při kontrolách, zda je volný dostatečně široký pruh komunikace, ale např. i při přípravě návrhu pracovišť, kreslení evakuačních plánů či dokumentace zdolávání požárů.

Profesionálním a moderním pomocníkem pro měření nejen vzdálenosti, ale i plochy a objemu, je laserový dálkoměr.

Zde bych jen upozornil, abyste laserový měřič nezaměnili za ultrazvukový, který může být velmi nespolehlivý a nepřesný.

Hasící přístroj

Zejména do auta. Malý, sněhový hasící přístroj se určitě neztratí.

Hastex je dobrou volbou.

Nebo můžete sáhnout po designovém hasicím přístroji.

Kvalitní tlakový obvaz

Doplňte si rodinnou lékárničku nebo autolékárničku o kvalitní, připravený tlakový obvaz nebo profesionální škrtidlo.

Nikdy nevíte, kdy se mohou hodit.

Čistě pro radost

A zde už jen konzumní věci čistě pro radost.

Kvalitní bezpečný hrnek

Určitě naleznete spoustu zajímavých, vtipných či praktických hrnků, mně osobně zaujal např. tento.

Další tipy?

Napadají vás další tipy na vánoční dárky pro bezpečáky?

Neváhejte se podělit do komentářů pod článek!

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 3.9 / 5. Počet hodnotících: 9

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram