BOZPforum.cz Magazín Logo

Určité druhy provozů mohou představovat riziko vzniku tzv. závažné havárie. Z tohoto důvodu má každý provozovatel povinnost, provést tzv. nezařazení nebo zařazení do jedné ze skupin objektů z hlediska právě rizika závažné havárie. O nezařazení se vypracuje protokol, o zařazení se podává návrh na místně příslušný krajský úřad. Tento článek vás seznámí s podmínkami nezařazení či návrhu na zařazení.

Co to je závažná havárie

Nejprve ale vysvětlení pojmu závažné havárie. Tato je definovaná písm. g), § 2, zákona č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií v účinném znění následovně:

Závažnou havárií je mimořádná, částečně nebo zcela neovladatelná, časově a prostorově ohraničená událost, zejména závažný únik nebezpečné látky, požár nebo výbuch, která vznikla nebo jejíž vznik bezprostředně hrozí v souvislosti s užíváním objektu, vedoucí k vážnému ohrožení nebo k vážným následkům na životech a zdraví lidí a zvířat, životním prostředí nebo majetku a zahrnující jednu nebo více nebezpečných látek.

Co to je zařazení / nezařazení?

Zařazení / nezařazení je proces, kdy se reálné podmínky provozu objektu, tedy zejména výskyt nebezpečných látek, jejich druhy a množství, posoudí s kritérii stanovenými zákonem o prevenci závažných havárií.

Takzvaně nezařazené objekty nepředstavují zvýšené riziko vzniku závažné havárie a nepodléhají zvláštní opatřením stanoveným zákonem.

Naproti tomu objekty zařazené, riziko možné závažné havárie představují. Objekty se zařazují do jedné ze dvou skupin A nebo B. Objekty zařazené do skupiny B představují větší riziko, než objekty ve skupině A. U zařazených objektů je nutno uplatňovat zvláštní bezpečnostní opatření stanovená zákonem o prevenci závažných havárií, tj. zejména:

  1. zpracovat a schválit bezpečnostní dokumentaci,
  2. zahrnout objekty do havarijního plánování,
  3. řešit pojištění objektů s ohledem na závažné havárie a 
  4. zajistit informování veřejnosti.

Tyto objekty navíc podléhají přísné kontrolní činnosti.

Základní povinnost každého provozovatele – zpracování seznamu

Každý provozovatel nebo uživatel objektu má povinnost vypracovat seznam. V seznamu se uvede druh, množství, klasifikace a fyzikální forma všech nebezpečných látek umístěných v objektu.

Na základě seznamu provozovatel provede součet poměrných množství nebezpečných látek umístěných v objektu podle vzorce a za podmínek uvedených v příloze č. 1 k zákonu o prevenci závažných havárií.

Na základě vypracovaného seznamu a součtu poměrných množství nebezpečných látek umístěných v objektu

  1. zpracuje provozovatel nebo uživatel protokol o nezařazení nebo
  2. navrhne zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B.

Protokol o nezařazení

Protokol o nezařazení slouží k prokázání, že množství nebezpečných látek v objektu je nižší, než jsou limitní množství stanovená zákonem o prevenci závažných havárií.

Protokol o nezařazení obsahuje:

  • identifikační údaje objektu a jeho uživatele,
  • seznam,
  • popis výpočtu součtu poměrných množství nebezpečných látek umístěných v objektu a
  • místo, datum a podpis fyzické osoby oprávněné jednat za uživatele objektu.

Protokol o nezařazení provozovatel uchová pro případnou kontrolu. Předložit protokol o nezařazení krajskému úřadu je provozovatel povinen ve chvíli, kdy množství nebezpečné látky umístěné v objektu přesáhne 2% množství uvedeného v příloze č. 1, sloupci 2, tabulky I nebo II zákona o prevenci závažných havárií. Protokol o nezařazení se v tomto případě krajskému úřadu předkládá do 1 měsíce ode dne, kdy uvedené množství bylo překročeno. Z tohoto důvodu je nutné množství nebezpečných látek sledovat a protokol průběžně aktualizovat.

Aktualizace protokolu o nezařazení musí proběhnout po každém zvýšení množství nebezpečné látky umístěné v objektu přesahujícím 10 % dosavadního množství nebezpečné látky umístěné v objektu nebo při umístění další nebezpečné látky v objektu, která dosud nebyla v seznamu uvedena.

Vzor protokolu o nezařazení je uveden v příloze č. 2 k zákonu o prevenci závažných havárií.

Návrhem na zařazení se prokazuje, zda objekt spadá do skupiny A nebo skupiny B. Dle konkrétní skupiny se dále uplatňují jednotlivá bezpečnostní opatření.

Přesné podmínky zařazení do jednotlivých skupin uvádí § 5, zákona o prevenci závažných havárií.

Návrh na zařazení obsahuje:

  • identifikační údaje objektu a provozovatele,
  • seznam,
  • popis stávající nebo plánované činnosti provozovatele,
  • popis a grafické znázornění okolí objektu,
  • údaje o množství nebezpečných látek použitých při výpočtu součtu poměrných množství nebezpečných látek umístěných v objektu,
  • popis výpočtu součtu poměrných množství nebezpečných látek umístěných v objektu a
  • místo, datum a podpis fyzické osoby oprávněné jednat za provozovatele.

Provozovatel předloží návrh na zařazení objektu do skupiny A nebo do skupiny B krajskému úřadu do 1 měsíce ode dne, kdy množství nebezpečné látky umístěné v objektu dosáhne zákonem stanovených kritérii pro zařazení.

Návrh na zařazení se předkládá v elektronické podobě podle vzoru uvedeného v příloze č. 2 k zákonu.

Rozhodnutí o zařazení a další objekty v riziku domino efektu

Na základě návrhu na zařazení rozhodne místně příslušný krajský úřad o zařazení do skupiny A nebo B.

Krajský úřad může také rozhodnout, že i další objekty budou zařazeny do skupiny A nebo B a to v případě, že u nich hrozí riziko tzv. domino efektu.

Domino efektem je možnost zvýšení pravděpodobnosti vzniku nebo následků závažné havárie v důsledku vzájemné blízkosti zařízení, objektů nebo skupiny objektů a umístění nebezpečných látek.

Provozovatelé těchto objektů jsou následně povinni vzájemně sdílet informace nutné k prevenci rizik.

Závěr

Rozhodnutí o nezařazení nebo zařazení do skupiny A či B, je výchozím krokem v oblasti prevence závažných havárií, který musí každý provozovatel a uživatel objektu splnit. V případě některých látek jsou stanovena poměrně malá množství. Např. množství 200 kg pro arsan nebo fosfan, 300 kg pro fosgen a 500 kg pro některé karcinogenní látky, je již rozhodné pro zařazení do skupiny A. V případě hořlavých kapalin kategorie 1 a hořlavých plynů kategorie 1 nebo 2, jde o množství již 10 tun.

Nezapomínejte také, že jen 2% limitního množství jsou již podmínkou k tomu, abyste protokol o nezařazení museli předložit krajskému úřadu. To znamená, že např. každá firma, která má v objektu na 200 kg hořlavých kapalin kategorie 1 nebo hořlavých plynů kategorie 1 či 2, již tuto povinnost má. V případě acetylénu jde dokonce o množství už 100 kg!

Povinností v případě zařazení není málo a mají za cíl zamezit vzniku závažné havárie a omezit negativní dopady případné havárie. Rozhodně lze tedy doporučit, povinnosti v oblasti prevence závažných havárií nepodceňovat.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 0 / 5. Počet hodnotících: 0

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram