BOZPforum.cz Magazín Logo

Co je to kultura BOZP? Úplně zjednodušeně řečeno jde o to, jak moc je pro firmu a jednotlivé osoby v ní bezpečnost a ochrana zdraví při práci důležitá. Vysoká úroveň kultury BOZP jde poznat na první pohled. Je doslova viditelná na každém kroku. Nejen, díky všudypřítomnému bezpečnostnímu značení a prvkům, ale také chováním a jednáním jednotlivých zaměstnanců. Od těch řadových, až po nejvyšší vedení. Vysoká úroveň kultury BOZP pomáhá vytvářet příznivé pracovní podmínky a předcházet pracovním úrazům, čímž zaručuje dlouhodobě udržitelné podnikání. Jak ale vysoké úrovně kultury BOZP dosáhnout?

Vedení aneb ryba smrdí od hlavy!

Asi často omílaná fráze, nicméně zcela pravdivá: “Ryba smrdí od hlavy!”
Kultura BOZP stojí a padá s přístupem vrcholového vedení firmy. Ať jde o malou firmičku nebo nadnárodní korporaci. Není-li vrcholové vedení pevně rozhodnuto bezpečnost a ochranu zdraví při práci považovat za jednu ze svých skutečných priorit, nikdy to zcela fungovat nebude.

Vedení společnosti a kultura BOZP

Vedení musí jíž vždy příkladem!

Chce-li vedení společnosti po všech osobách na pracovišti striktní používání ochranných brýlí, chráničů sluchu a bezpečnostní obuvi, může udělat něco horšího, než jít po pracovišti bez těchto prostředků? Jaký to vyšle signál? Ten nejhorší možný! Není možné kázat vodu a pít víno.

Především je to ale o investicích. Bezpečnost nemusí a většinou ani není levná záležitost.

Určitě znáte často zmiňované fráze: “Chcete ušetřit? Vsaďte na bezpečnost!” Ty jsou často dost plané až klamavé. Bezpečnost totiž rozhodně není o šetření.

Naopak! Některá opatření mohou být značně nákladná. Zda je dražší investovat do bezpečnostních opatření nebo jednou za čas hradit následky případných úrazů či pokut, je otázka s neurčitou odpovědí. Na bezpečnost nesmí být pohlíženo jen z pohledu nákladů a finančních přínosů. Bezpečnost musí být vždy vnímána jako něco, co ovlivňuje životy a zdraví osob!

Vysoká kultura BOZP tedy znamená, že pro vedení společnosti jsou životy a zdraví zaměstnanců na prvním místě a to i za cenu nižších zisků!

Znalosti a osvěta

Také ve firmě organizujete jednou ročně, nebo dokonce jednou za delší periodu velká společná bezpečnostní školení zaměstnanců? Pokud ano, tak na to rychle zapomeňte!

Chcete-li skutečně zajistit, aby vaši zaměstnanci dobře znali stanovená pravidla a opatření, školení musejí být mnohem, ale mnohem intenzivnější.

Co místo dvouhodinového ročního školení pro zaměstnance organizovat dílčí, tematicky zaměřená školení na měsíční bázi? A proč tato školení nedělat každý týden nebo dokonce každý den?

Sami si zkuste odpovědět, zda je opravdu takový problém, 15 min začátku každé směny investovat do vzdělávání, rozvoje a osvěty? Tento čas může být také využit jako příležitost pro získání zpětné vazby od zaměstnanců a k diskusi nad případnými návrhy na zlepšení.

Možná to některé překvapí, ale opravdu jsou mezi námi úspěšné firmy, kterým tohle problém nedělá. Je to obrovsky silný signál vedení směrem k zaměstnancům, že to s bezpečností myslíte opravdu vážně!

Nad rámec věcných školení majících základ v požadavcích právních předpisů, není nikdy na škodu zařadit i delší přednášky či praktická cvičení. Oslovte specialisty. Přednáška o rizikovosti hluku od uznávaného profesora z ORL oddělení místní nemocnice, může motivovat k ochraně sluchu více, než 100 školení od “bezpečáka.” Výrobci OOPP umí poskytovat také zajímavá školení. První pomoc prakticky, cvičení ergonomie, ale neopomínejte ani nepřímá bezpečnostní témata, jako je např. fyzioterapie a témata z oblasti zdravého životního stylu. Zaměstnanci je jistě ocení!

Kromě školení a praktických cvičení se nebojte simulovat skutečné nehody, úrazy a havárie a trénovat tak připravenost zaměstnanců. Chybami se člověk učí. Pokud při cvičení zaměstnanci chyby udělají, o nic nejde. Mají možnost si je uvědomit a příště se jim vyhnout. Dopustí-li se však stejných chyb při skutečné mimořádné události, může to někoho stát život!

Zamyslete se a pokuste se simulovat nejen požáry, ale i další nehody a události, včetně vážných úrazů!

Další možnosti šíření osvěty BOZP mezi zaměstnanci

Kromě poctivých a pravidelných školení, samozřejmě osvětu a informace bezpečnosti podporujte i jinými způsoby. Zde pár návrhů:

  1. Zapojení zaměstnanců do tvorby a vedení interní dokumentace BOZP (zašlete jednotlivé dokumenty na e-maily vašim zaměstnancům, žádejte přečtení a zpětnou vazbu. Vše můžete podpořit soutěží o hodnotné ceny. Např. zodpovězení otázek, kdy odpovědi na ně zaměstnanci najdou právě v konkrétním dokumentu). Možná zjistíte, že dokumentací stanovená pravidla nedávají smysl, nejsou dostatečná, nejsou slučitelná s praxí a nebo si potvrdíte, že jdete správnou cestou.
  2. Vytvářejte nástěnky BOZP, na kterých budete své zaměstnance pravidelně informovat o aktualitách BOZP a pomocí nichž budete šířit osvětu na poli bezpečnosti.
    Nástěnky se nesnažte odbýt. Naopak. dejte si na jejich provedení záležet. Oslovte dle potřeby grafika, designéra. Nemusíte kupovat nejlevnější nástěnky v obchodě s kancelářskými potřebami, ale můžete si nechat vyrobit nástěnku na míru, která bude obsahovat např. zakomponované logo společnosti. Ano, bude to dražší, ale dáte tím jasně najevo důležitost sdělení. Primární je samozřejmě obsah. Snažte se vyhledávat aktuální informace a poznatky ze světa bezpečnosti a tyto prezentovat. Nástěnky samozřejmě poslouží i pro komunikaci interního systému řízení BOZP.
  3. Pracoviště oživte dalšími grafickými prvky s tematikou BOZP! Plakáty, cedule, fotografie… Umístěte je tam, kde se zaměstnanci zdržují a kde mají číst si je prohlédnout.
  4. Nebojte se vytvářet fotografie nebo také video obsah, zejména přijatých bezpečnostních opatření. Ale foťte také zjištěné závady a tyto také dejte na oči zaměstnancům. Lépe si je potom uvědomí a budou jím o to spíše předcházet.

Komunikace! Bez ní to nepůjde!

Nastavte a zaveďte taková pravidla, aby byla umožněna “beztrestná” komunikace témat BOZP mezi zaměstnanci a vedením společnosti. Mějte důvěru ve své nižší vedoucí zaměstnance, např. mistry, ale prověřujte. Proto se z pozice vrcholového vedení nikdy zcela nevzdávejte přímé komunikace a získání zpětné vazby od řadových zaměstnanců.

Organizujte pravidelná setkání. Nejen skupinová, např. porada zaměstnanců pracoviště, ale také individuální. Snažte se zcela otevřeně komunikovat a jasně dejte na vědomí, že zaměstnanec může být zcela upřímný.

Kromě komunikace z očí do očí vytvořte také prostředky pro elektronickou komunikaci. Může být rychlejší, efektivnější. Nezapomeňte na možnost anonymních sdělení.

Pokud vám zaměstnanec jakýmkoliv způsobem sdělí pro vás nepříjemné a negativní skutečnosti, nikdy se jej za to nesnažte jakkoliv trestat (není-li tedy trest zcela zasloužený a nezbytný). Naopak, snažte se nad komunikovaným problémem hlouběji zamyslet a pokuste se jej co nejlépe vyřešit, aby se neopakoval. Snažte se na problém alespoň chvíli dívat očima zaměstnance!

Zaměstnanec se musí cítit nejen v bezpečí, ale musí být také přesvědčen, že to, co vám říká, neříká zcela zbytečně!

Výkonný orgán BOZP – bezpečnostní tým

Vytvořte bezpečnostní tým nebo týmy. Úkolem bezpečnostního týmu bude nejen řešit problémy BOZP a navrhovat jejich řešení, zejména ale aktivní snaha o zlepšování stávajících podmínek a procesů. Tedy proaktivní přístup směrem k BOZP.

Co je však důležité! Bezpečnostní tým musí mít pro svou činnost vymezený dostatek časového prostoru a dle potřeby, také další zdroje. Například odborné vzdělávání se, pravomoc pro zavádění opatření a v neposlední řadě také finanční prostředky pro jejich realizaci.

Bezpečnostní tým může sestávat z nejrůznějších osob, někteří členové mohou být stálí, jiní ne. Ideální může být, pokud do bezpečnostního týmu začleníte alespoň:

  • vedoucí zaměstnance pracovišť;
  • zástupce zaměstnanců;
  • zaměstnance údržby;
  • odborně způsobilou osobu v BOZP;
  • odborně způsobilou osobu v PO;
  • dle potřeby další odborníky.

Činnost bezpečnostního týmu průběžně sledujte a vyhodnocujte.

Netolerujte na pracovišti rizika!

Vše uvedené bude zcela k ničemu, pokud budou na pracovišti rizika, ohrožující jak zaměstnance, tak i ostatní osoby. Můžete si hrát na sebebezpečnější firmu, ale pokud se na pracovišti vyskytuje riziko, které záměrně ignorujete, je celá kultura BOZP ta tam!

Dbejte proto na stav vašich pracovišť, procesů, výrobních zařízení. Snažte se plnit požadavky právních a ostatních předpisů. Udržujte pracoviště nejen z hlediska ryzí bezpečnosti, ale také z hlediska čistoty. Čistá výmalba a dostatečné osvětlení umí divy. Když se k tomu připočte kvalitní podlaha s graficky vyznačenými komunikacemi, celé pracoviště působí hned jinak a lépe. Věnujte péči detailům. I několik starých, poškozených a vybledlých tabulek různé velikosti nevkusně vyvěšených vedle sebe může vaše snažení shazovat. Umísťujte tabulky tak, aby lícovaly, při poškození je vyměňujte. Průběžně také obnovujte nejrůznější nátěry. Mám věřit, že firma dbá na bezpečnost, když po pracovišti jezdí oprýskaný vozík s rozpadající se sedačkou a urvaný světlem? Podobně je to také s dokumentací. Různě zavěšené, potrhané, špinavé či jinak poškozené dokumenty nikdy nepůsobí dobrým dojmem a říkají o vás jasně: “Mám to na háku!” Detaily dělají celek. Myslete na to!

Tento pro člověka přirozený, “první dojem”, můžete podpořit kvalitním oděním svých zaměstnanců. Můžete zvolit různé barevné kombinace. Jiná barva pro mistry, jiná barva pro nováčky a jiná pro návštěvy. Oděvy svých zaměstnanců udržujte v řádném stavu.

Pokud je někde skutečně zapotřebí používání osobních ochranných pracovních prostředků, zajistěte, aby se striktně používaly. Nechtějí-li je zaměstnanci používat, zjistěte proč a tuto příčinu zkuste odstranit. Nesnažte se na OOPP za každou cenu šetřit. Nejlevnější ochranné brýle skvěle poslouží pro příležitostné a krátkodobé práce. Pokud je má zaměstnanec používat většinu směny, může ho z nich natolik bolet hlava, že je jednoduše používat nebude. Podobně je to i u dalších prostředků. OOPP opravdu nejsou místem, kde by firma měla za každou cenu šetřit!

Co takové bezpečnostní boty? Většina firem kupuje klasickou černou botu se špicí za cca až 1200 Kč. Boty jsou pro celodenní nošení většinou dost nepohodlné. Jsou těžké, značně pevné. Vypadají nemoderně. Jsou to boty, ve kterých ve městě, obchodech, nikoho jen tak nepotkáte, protože by se za ně většina styděla.

Dnes jsou v nabídce moderní, vysoce kvalitní a zejména extrémně pohodlné bezpečnostní boty, např. od firmy Puma Safety. Ano, jsou dražší. Ale občas je dobré uvědomit si, co za zvýšenou cenu získáte:

  1. Opravdové pohodlí pro zaměstnance.
  2. Skvěle ergonomickou obuv s požadovanými bezpečnostními parametry.
  3. Obuv s moderním designem, které je jen těžko rozeznatelná od běžné obuvi.
  4. Obuv, která dlouhodobě vydrží.
  5. Obuv, kterou si zaměstnanci zamilují.

Nechcete, aby zaměstnanci jiných zaměstnavatelů těm vašim boty záviděli? Může jít o drobný detail, který vám může pomoci získat kvalitního zaměstnance.

V neposlední řadě se sluší říct: “Netolerujte na pracovištích nepořádek!”
Stanovte jasně, co kam patří a co kde být nesmí. Uklízejte a organizujte. Soustavně!

Vybavte pracoviště nejrůznějšími organizéry pomůcek a nářadí. Vyrobte si přípravky na míru. Hezky uspořádané vybavení nejen, že dobře vypadá, ale zejména také dobře slouží.

Sledujte stav a jeho zlepšování

Změny, které budou postupně přicházet, mohou být velmi drobné a pozvolné a ne vždy je dokážete vy, ale také zaměstnanci, dostatečně vnímat. Může, ale nemusí, dojít k syndromu tzv. “Vařené žáby.”

I proto je důležité stav průběžně sledovat a vyhodnocovat. Je dobré, zpětně za sebou tu práci vidět. To dokáže motivovat k dalšímu zlepšování.

Vytvořte metodiky, stanovte si cíle, monitorujte, vyhodnocujte. Výsledky, ať už kladné, či záporné, prezentujte!

Nebojte se sankcí, ale ani odměn!

Jsou prohřešky, které si zaslouží uložení sankce. Na něčem pracujete, něco soustavně a dlouhodobě budujete a pak přijde člověk, který vám to jedním “kopem” klidně celé rozbije. Nebojte se v případě nutnosti uložit sankci. Sankce musí být citelná. Ne likvidační, ne komická, ale citelná. Nemusí jít vždy jen o peněžitý postit ve formě nevyplacení části pohyblivé složky mzdy. Může jít např. o dočasné převedení zaměstnance na jinou, méně oblíbenou práci (v souladu s pracovní smlouvou). Někdy může zapůsobit exemplární pokárání před ostatními kolegy. Zaměstnance můžete poslat na dodatečné školení, i to může být pro některé trest. Buďte kreativní a snažte se vždy o to, aby sankce byla sankcí.

Někdy ale sankce nemusí být tím správným řešením. Co když všichni zaměstnanci, kteří pravidla BOZP respektují, dostanou odměnu a pouze jeden narušitel, ne? I to může být dostatečnou motivací, aby si příště své jednání rozmyslel.

Odměny se však nebojte dávat i jmenovitě. Pokud vidíte, že jde někdo příkladem, že se chová tak, jak se chovat má – tedy bezpečně, neváhejte ho odměnit. Odměna nemusí být hodnotný dar nebo poukaz na dovolenou v Pacifiku. Základní odměnou může být “obyčejná” pochvala. Pochvala před ostatním kolektivem je ještě silnější. Obecně se úspěchy chválí málo, neúspěch kárá vždy. Nebojte se proto zasloužené pochvaly rozdávat.

Vedoucí zaměstnanci musejí své zaměstnance znát. Proto by měli moc dobře vědět, co a kdy na kterého z nich bude nejlépe působit a jak jej co nejlépe motivovat do budoucna.

Výhody vysoké kultury BOZP

Dosáhnete-li vysoké úrovně kultury BOZP, jednoznačným benefitem je nižší pravděpodobnost vzniku pracovních úrazů, nemocí z povolání, požárů a výbuchů. Nižší riziko sankcí ze strany státních kontrolních orgánů snad netřeba zmiňovat.

Mezi další benefity, o kterých se již tolik nemluví, přesto velmi významné, patří lidé, které budete přitahovat. Najednou zjistíte, že u vás chtějí pracovat i ti, kteří by dříve zájem neměli. Vysoká kultura BOZP, ke které se přímo váží příjemné a bezpečné pracovní podmínky je skutečně faktorem, který může ovlivnit případné uchazeče o zaměstnání. A to je značná konkurenční výhoda.

Dalším nesporným kladem je určitá prestiž, kterou dokáží ocenit také vaši dodavatelé a především zákazníci! Investice do BOZP vám tedy může otevřít dveře u zákazníků, o kterých by se vám dříve ani nesnilo.

Závěr

Náklady na vysokou úroveň kultury BOZP mohou být značné. Vyplatí se? To se těžko měří. Proč? Protože nikdy asi nezjistíte, kolik kvalitních zaměstnanců jste díky vysoké kultuře BOZP získali. Kolik skvělých zákazníků vás upřednostnilo před jiným dodavatelem, byť ten měl lepší cenu, avšak na BOZP nedbá. Dobrý zákazník nechce spolupracovat s firmou, u které hrozí smrtelné úrazy!

Nezjistíte ale ani, kolika zaměstnancům vaše investice do BOZP zachránila zdraví nebo dokonce život! Vyplatí se do BOZP investovat? Odpověď je na vás!

A jak jste na tom s kulturou BOZP vy a vaše pracoviště? Co vám pomáhá kulturu zvyšovat, co vnímáte jako jednoznačný přínos a naopak, co považujete za zabijáka jakékoliv bezpečnostní kultury? Podělte se o své zkušenosti a názory v komentářích.

Ing. Vít Hofman
Ing. Vít Hofman Specialista BOZP a PO
Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů prevence rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, technik požární ochrany Ing. Vít Hofman | SAW [IČO: 020 65 681]
Podnikající fyzická osoba Autor projektu BOZPforum.cz Motto: Kdybych dělal jen to, co umím, tak bych neuměl nikdy nic!
follow me

Byl pro vás příspěvek užitečný?

Hodnotit mohou pouze registrovaní uživatelé. Score: 5 / 5. Počet hodnotících: 2

Doposud nikdo nehodnotil. Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí.

Pokud se vám příspěvek líbil...

Sledujte nás také na sociálních sítích.

Omlouváme se, že pro vás nebyl tento příspěvek užitečný a děkujeme za vaši zpětnou vazbu.

Pojďme tento článek vylepšit!

Řekněte nám, co bychom mohli vylepšit?

nAPIŠTE NÁM SVŮJ NÁZOR

Odběry
Upozornit na
guest


0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
BOZPforum.cz - logo
O nás
BOZPForum.cz je největší komunitní portál zaměřující se na problematiku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v Česku a na Slovensku, jehož hlavním cílem je šířit povědomí o bezpečnosti.
Portál je určen nejen k diskusi odborníků, ale také celé široké veřejnosti, která má zájem na zajištění bezpečnosti a na aktuálních, odborných a relevantních informacích z tohoto oboru, ale také mnohých dalších. Na BOZPForum.cz nenajdete pouze diskusní prostor, ale také informace, články a zajímavosti ze světa bezpečnosti, fotografie, videa a nabídku zajímavých kurzů a seminářů.

Kontaktujte nás: [email protected]
Copyright: Ing. Vít Hofman 2023
Vytvořeno k záchraně životů!
apartmentfile-addgraduation-hatuserscalendar-fullbubblechevron-down
0
Sdělte ostatním svůj názor!x
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram